Кремъл даде да се разбере днес, че не е толкова просто да разположи ракети срещу САЩ в страни като Куба и Венецуела, които са разглеждани като лоялни руски съюзници в Латинска Америка.

Че Москва може да прибегне към такъв ход беше предупредил руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков след неуспеха на преговорите със САЩ за сигурността в Европа миналата седмица. Тогава той каза, че ако Западът не изпълни исканията на Русия, тя може да отговори с разполагане на ракети в двете цитирани латиноамерикански страни - ход който беше изправил света на ръба на ядрена война през 1962 г.

"За Латинска Америка и така нататък: там иде реч все пак за суверенни държави, дайте да не забравяме това", каза в отговор на журналистически въпрос по темата днес Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин.

САЩ ще реагират решително, ако Русия започне да разгръща свои военни сили в Латинска Америка, каза в отговор на Рябков на 13 януари т.г. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент Джо Байдън.

Такова развитие би засегнало носеща колона на американската външна политика, т.нар. доктрина Монро от 1823 г. Наречена на формулиралия я президент Джеймс Монро, тя гласи, че САЩ ще разглеждат като заплаха за тях самите всяка намеса на външни сили в която и да е страна на Америките.

Русия разглежда като заплаха за нейната сигурност по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и разполагането на сили и въоръжения на алианса по източния му фланг и в бивши съветски републики. Москва предупреди, че ще предприеме мерки за сигурност, ако това продължи. САЩ и НАТО отговарят, че Русия няма право на вето върху разширяването на западния алианс, нито върху разполагането на негови войски в съюзни държави, но те са готови да преговарят с Москва за контрола върху въоръженията.