Русия днес вдигна за пореден път залога в буксуващите преговори със САЩ за сигурността в Европа. Москва може да разположи свои оръжия в Куба и във Венецуела, ако Вашингтон не се съгласи с исканията ѝ Украйна да не влиза в НАТО и алиансът да изтегли силите и въоръженията си от Източна Европа.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви днес, че отказът на Съединените щати да приемат ключови искания на Русия за сигурността е вкарал преговорите в безизходица, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Рябков каза в интервю за телевизия Ар Ти Ви Ай, че не вижда причина да се организира нов кръг преговори в близко бъдеще за гаранциите за сигурността. По думите му Русия не е сигурна, че САЩ и НАТО са готови на отстъпки в сигурността, но диалогът продължава по различни линии и на различни нива.

По-рано Кремъл определи като "неуспешни" преговорите на Русия тази седмица със САЩ и НАТО за сигурността и каза, че има разногласия по основни въпроси.

Рябков заяви, че не може да се изключи възможността за разполагане на руска военна инфраструктура в Куба и Венецуела, ако напрежението със САЩ се повиши, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според него това зависи от американските действия. По думите му руският президент Владимир Путин е предупредил, че Москва може да предприеме военно-технически мерки, ако Вашингтон я провокира и засили военния натиск върху нея.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че евентуални американски санкции срещу Путин, каквито предложиха вчера група сенатори, биха били равносилни на "разрив в отношенията", защото неминуемо биха предизвикали реципрочни действия от страна на Русия.

Русия е струпала близо 100 хиляди войници и техника по границата си с Украйна, която Москва твърди, че не възнамерява да напада. Путин поиска спешни преговори със САЩ с исканията те да дадат правни гаранции, че Украйна и други бивши съветски републики няма да бъдат приети в НАТО, че алиансът ще изтегли въоръженията и силите си от Източна Европа и че няма да разполага там нови. 

На преговорите, започнали в Женева миналата неделя, продължили вчера в Брюксел и днес - във Виена САЩ отхвърлиха първите две искания и показаха готовност да обсъждат третото.