Образувано е досъдебно производство, а наблюдаващият прокурор е предприел "всички необходими действия съгласно българското законодателство с оглед разкриване на обективната истина" - по повод сигналите на Кирил Петков за далавери с язовирите.

Това пише прокуратурата - във второ поред за днес опровержение срещу медийни изяви на хора от сегашната власт. 

(Първото беше срещу председателя на парламентарната правна комисия Милен Матеев, който подложи на съмнение, че се работело по Бойко Борисов, по шкафчетата, по Пеевски, КТБ и т.н. - б.р.).

Поредното твърдение, което от държавното обвинение определя като неотговарящо на истината, е изказване на Петков пред бТВ вчера, че не са предприети „правилни" действия по сигналите, подадени от него, докато беше служебен икономически министър.

Напротив - образувано е досъдебно производство за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовира.

"Екип от следователи от Национална следствена служба са извършили множество активни действия по разследването, които продължават и към момента.

Обществеността е периодично информирана, което е видно и от публикувано на 11.10.2021г.", казват още от пресцентъра на обвинителите."

И свеждат информацията, която пуснаха с обобщение точно на дата 11 октомври - какво се прави по сигналите, подадени от служебните кабинети.

В нея например пишеше, че по темата с "Автомагистрали" предстои да се разпитат над 800 свидетели (да не говорим, че този тип престъпления основно се установяват документно, а не по разказ на свидетели, б.р.).

След това ГДБОП хвана Борислав Колев, който изтеглил над 53 млн. лв. кеш за Лот-5.

Ето и пълния текст на съобщението на прокуратурата:

Във връзка с запитвания от медии относно твърдението на министър-председателя на Република България г-н Кирил Петков в студиото на „Тази неделя" по ВTV на 16.01.2022г. „не видях правилно третиране от прокуратурата" по отношение на изпратени от него сигнали, в качеството му на служебен министър на икономиката, касаещи ремонт и реконструкция на няколко язовира, Софийска градска прокуратура предоставя следната информация:

Твърдението, че по отношение на изпратените от него сигнали не са предприети „правилни" действия от страна на прокуратурата, не отговаря на истината. Във връзка с постъпил сигнал от Министерство на икономиката за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовири, е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 219, ал. 2 от НК. Наблюдаващият прокурор е предприел всички необходимите действия съгласно българското законодателство с оглед разкриване на обективната истина. Екип от следователи от Национална следствена служба са извършили множество активни действия по разследването, които продължават и към момента.

Обществеността е периодично информирана, което е видно и от публикувано на 11.10.2021г.