Продължават интензивните дипломатически усилия за намаляване на напрежението около Украйна.

Новата германска министърка на външните работи Аналена Бербок ще бъде в Москва днес, след като вчера посети Киев, предаде ДПА.

Агенцията определя предстоящата й среща с нейния руски колега Сергей Лавров - външния министър с най-голям стаж в Европа, като "бойно кръщение" за Бербок, която зае поста в началото на миналия месец. Тя ще се състои в момент, когато отношенията между Германия и Русия са в ниска точка заради редица спорове.

Вчера германската външна министърка каза, че дипломацията е единственият възможен път за успокояване на напрежението на руско-украинската граница, където Москва е струпала десетки хиляди военни.

Днес украинският външен министър Дмитро Кулеба ще приеме в Киев канадската си колега Мелани Жоли.

Канада е изпратила спецчасти в Украйна, съобщи на този фон телевизия "Глоубъл нюз", цитирана от ТАСС. Според източници на канадската медия целта е да бъде разубедена Русия да не извършва агресия, както и да бъдат евакуирани канадските дипломати при необходимост.

Американската телевизия Си Ен Ен от своя страна съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал миналата седмица в Украйна с президента Володимир Зеленски и с представители на разузнаването.

Великобритания ще снабди Украйна с леко противотанково оръжие, за да й помогне да се защити при евентуална руска инвазия, предаде Ройтерс.

Първите такива отбранителни системи вече са доставени, каза британският министър на отбраната Бен Уолъс пред парламента. Той подчерта, че "това не са стратегически оръжия и не представляват заплаха за Русия. Те са предназначени за самозащита."

"Сегашната пропаст (между Запада и Русия) е широка, но не и непреодолима. Все още съм оптимист, че дипломацията ще вземе връх", каза още британският министър на отбраната. Той обаче подчерта, че всичко зависи от руския президент Владимир Путин.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази опасения от "де факто интеграция" на контролираните от сепаратисти украински територии с Русия, предаде Франс прес.

"Съсредоточаването от Русия на сили на границата с Украйна е свързано с тази интеграция . . . Масирана атака в Украйна не е най-вероятният сценарий, но съществуват други начини за атака като кибернападенията", заяви Борел при изслушване в комисията на Европейския парламент по външните работи.

БТА