Шефът на НАТО Йенс Столтенберг разговаря днес с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин. Двамата обсъдиха най-вече ситуацията по границата с Украйна и напрежението между Москва и останалите натовски държави. 

Столтенберг заяви, че е поканил Русия да участва в няколко съвместни срещи с НАТО през следващите месеци. Той заяви и че е гарантирал, че всички проблеми, които вижда Москва в отношенията си със Запада, ще бъдат обсъдени открито и ще бъдат взети предвид. По отношение на настояването на Русия обаче да се спре приемането на членки в НАТО от Източна Европа, той посочи, че решението за членство е вътрешно и самостоятелно за всяка държава и това ще остане и в бъдеще така.

Столтенберг заяви, че е изключително загрижен от настоящата ситуация в Европа и очаква Русия да предприеме необходимите стъпки, за да има деескалация.

„За това би помогнало намаляване на войските по границата с Украйна, например. Решение на конфликта с Киев трябва да се търси на масата за преговори“, посочи той.

Германският канцлер Олаф Шолц пък заяви, че Германия е готова да посредничи за сериозен диалог между Москва и Киев.

Той посочи, че НАТО е гарант за сигурността в Европа и на Германия и през последните дни е станало ясно колко важно е всички да се обединят около желанието да има мир и стабилност.

„Това не винаги е даденост. Положението в Украйна ни показа колко крехка е сигурността в Европа“, заяви той.