Работни комисии ще обсъдят "този период", в който в цяла Европа е имало "фашистки режими". Това заяви в парламента премиерът Кирил Петков в коментар за посещението му в Северна Македония вчера.

Премиерът отказа да отговори в прав текст дали България е била сред тези държави, макар вчера да заяви, че на много места на континента е имало фашистки режими, които обаче не трябва да се свързват с държавата, която управляват.

"Нека кажа по-генерално. От една страна сме подали ръка, отивайки там първи, от друга страна те са ни дали нота, която сме се надявали да получим през последните две години, а именно - че РСМ няма претенции към териториалната цялост на България. Вчера беше огромен успех това, което направихме. Ние само защото направихме нов подход я получихме (нотата, бел.ред.)", заяви той.

Всъщност единственият фашистки режим в Европа някога е бил в Италия (1922-1943 г.). Българската и европейската историография отричат другаде да е имало подобни режими, макар че фашистки и националистически партии наистина има в цяла Европа.

Режимът на Хитлер също е известен като фашистки, което не е съвсем точно, защото неговата партия се нарича национал-социалистическа.

В цяла Европа през 30-те и 40-те години на XX в. има авторитарни режими, които подменят демократичните. Такъв има и в България след преврата от 1934 г.

Петков коментира и президента Румен Радев, заради чиято клетва беше в парламента днес.

"Всички ние - и изпълнителната власт, и президентът сме в отбора на България. С президента сме в един отбор - отбора на България. Много бих се радвал той да бъде също толкова критичен към изпълнителната власт. Това е силата на разделението на властите. Това е силата на корекцията - всеки един може да прави грешки и всеки един може да получава допълнителни съвети - както ние към него, така и той към нас", отбеляза той.

Премиерът отбеляза, че част от резултатите на работата на неговото правителство са се появили - отнемането на достъпа до класифицирана информация на Сотир Цацаров от ДАНС било първото пряко действие, което показва, че агенциите са свободни да работят. И повтори тезата си, че "вече няма специални хора".