Началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова (ПП) и депутатката Екатерина Захариева (ГЕРБ) влязоха в сблъсък на тема външна политика в предаването "Панорама" на БНТ, след като преди това и двете декларираха, че по въпроси от националната сигурност и международните отношения всички политически субекти у нас би трябвало да демонстрират единност. 

Бориславова оцени като адекватна реакцията на институциите днес по повод изявлението на Русия, че НАТО трябва да освободи от присъствието си България и Румъния.

Няма по-категорична позиция от тази, че България е суверенна държава, която е направила само своя геополитически избор. Позицията ни беше обща, категорична и ясна, каза Бориславова. 

"На този етап не мога да отговоря ще поискаме ли още войски от НАТО, тъй като няма такова решение на правителството", допълни началникът на кабинета на премиера.

Екатерина Захариева тук контрира, че именно заради потенциалното влошаване на ситуацията ГЕРБ е поискала свикване на Консултативния съвет за национална сигурност по тази тема и се аргументира:

"Към ден днешен правителството не е готово и няма решение при тежка ситуация - дали ще приемем например съюзническа помощ при нужда, и може да се налага да се вземе решение бързо."

Лена Бориславова определи нотата на Република Северна Македония (РСМ), че няма териториални претенции към България, като голямата новина от посещението на премиера Кирил Петков в Скопие. 

"Работата ни (с правителството на РСМ - б.р.) е динамична, доброжелателна, приятелска, но това не означава, че някой ще отстъпва от нашата досегашна позиция", каза Лена Бориславова. 

Захариева заяви, че наред с позитивните послания трябваше да бъдат отново поставени българските условия като осъждането на тоталитарния югославски режим, тъй като РСМ е единствената европейска държава, която не е осъдила със закон комунистическия режим.

Освен по външната политика, Лена Бориславова увери зрителите на "Панорама", че четирите партии в коалицията единодушно ще подкрепят проекта за държавния бюджет.