Папа Франциск изненада днес централната администрация на Ватикана, т.нар. Куриа, с остро критично обръщение вместо с благи коледни пожелания. Той съобщи на клириците, че кариеризмът, интригите и алчността са ги заразили с "духовен Алцхаймер".

Куриа, която не се обновява е болно тяло, подчерта папата пред висшия клир.

Светият отец, който дойде в Рим от Аржентина, е първият папа неевропеец за 1 300 години. Известен с левите си възгледи, той се отказа от луксовете на сана си и обеща реформи, за да приближи висшето духовенство до 1,2-та милиарда католици по света. Борбите за власт във Ватикана и свързаните с тях течове на поверителна информация се смята, че допринесоха за абдикацията на предшественика му папа Бенедикт ХVI, първата от 600 години.

"Куриата трябва да се промени, да се подобри...Куриа, която не се самокритикува, която не се обновява, която не се опитва да стане по-добра, е болно тяло", каза Франциск, изброявайки 15 "болести и съблазни" на католическите предстоятели. Той каза, че някои висши ватикански сановници се държали като "безсмъртни, имунизирани и дори незаменими". Това беше намек за пенсионираните кардинали, които остават във Ватикана и продължават да се месят в делата му.

Папата заяви на подчинените си, че много от тях страдат от "съперничество и тщеславие", че началниците облагодетелстват свои протежета, а подчинените угодничат на висшестоящите, за да правят кариера, докато други захранват медиите с фалшива информация.

За финал Светият отец посъветва ватиканската администрация да бъде по жизнерадостна и да проявява чувство за хумор.