Съмнително еднакви и в съдържанието, и в посланието си декларации, с които се подкрепя неприемането на оставката на Корнелия Нинова като лидер на БСП, се четат цял предиобед на провеждащия се 50-и конгрес на партията. На него би следвало да се констатира оставката на Нинова, да се посочи временно ръководство и да се определи дата за новия (пряк) избор, но както Клуб Z писа, очакването е тя да се задържи на поста си, след като от Изпълнителното бюро са разпратили позивна до делегатите в нейна подкрепа.

Тази подкрепа си пролича, както стана ясно, от декларациите в подкрепа на "другарката Нинова" и водената от нея политика, ерго - за "неконстатирането" на подадената оставка. Което предизвика най-накрая единствения заявил се като опонент за поста при едни нови избори - Крум Зарков да излезе на трибуната и да изкаже мнението си.

"Уважаеми хора, които милеят за лявата идея, спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта? Готови ли сте за последния, за фаталния удар?

Сърцето на нашата партия са членовете и симпатизантите ѝ, но нейният мозък би трябвало да е тук. От него трябва да тръгне възстановяването и той е облъчван от сутринта с абсолютни нелепици", започна Зарков обръщението си към делегатите.

След което направи своя прочит на отчета на Нинова за избори 2021 за левицата. Както Клуб Z писа, в продължение на час, Нинова обяви за виновници за изборния крах на социалистите COVID-19, машинния вот, "месиите" от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", вътрешните борби. Но всичко щяло да се оправи, защото сега БСП е във властта и вече не е въприемана като "статукво", а била желан управленски партньор (останалите варианти бяха ГЕРБ и ДПС - немислими като цяло, б.р.).

"Провалът на изборите е представен като успех. Защо? Защото вече сме във властта. И сме във властта, защото вече не сме били възприети като статукво... Когато от ПП споменаваха моето име, реакцията беше чудовищна. Тогава беше "какви са тези хора, които ще ни учат на почтеност. Да, приеха ни по силата на парламентарната математика. Но избирателите не ни приеха", продължи Зарков, визирайки как още по време на последната предизборна кампания от "Продължаваме промяната" спрягаха неговото име като човек, с когото биха работили.

"Вътрешни врагове - сигурно има. Ще има и занапред. Но външният знак не забелязахме още през април", продължи Зарков. 

Определи като "друга нелепица" изказването на Нинова, че проблем с президента Румен Радев тя или левицата нямали, защото БСП го е излъчила като кандидат през 2016 г. Въпреки личното участие на Нинова в нападки срещу Радев.  

"Някои да се срамуват, защото направиха всичко възможно да опорочат втортата му кампания. Тази война не се отрази на президента Радев, а на БСП", посочи още заявилият се като кандидат за лидерския пост в левицата.

И допълни:

"Въпросът с отговорността е пряко свързан с този за морала. Циркулира обръщение, търсят се подписки да не се гласува оставка, дадена през ноемрви. Ако това се случи, този фарс, ще е пореден, ако не последен пирон в ковчега на БСП".

"Оставка, констатиране, пряк избор. Имаме нужда от този разговор не само между нас. Имаме нужда да отидем да видим всяка партийна организация, имаме нужда да отидем да говорим с хората които страдат, че БСП е четвърта, че беше победена от ДПС, а нашият председател е с ранг зам.-министър председател" - посочи в заключение Зарков.

Думите на Зарков предизвикаха остри реакции - как така щял да загробва партията. После пък другарка от Ловеч излезе на трибуната и пак призова за оставането на другарката Нинова. Което предизвика нова вълна от критики за "успиването".

Весела Лечева посочи, че се е почувствала предадена от лидерката, въвлякла цялата партия във война с президента. Самият Зарков пак излезе на трибуната, за да каже, че Нинова пак говори за "джендър" идеологията, вместо за Зелената сделка, например. И се пошегува, че ако стане председател на БСП , няма да сменя ничий пол, макар самата Нинова, след като разбра, че ще се кандидатира за поста, го обяви за... "джендър".

Емоционален беше евродепутатът Петър Витанов. 

"Никога не съм виждал по-минорен конгрес. Никога. С по-притеснени и по загрижени лица. Участието в управлението не е тъждествено на състоянието на партията.

В последните 10-ина заседания на конгреса винаги са ме били насърчавали да говоря. Днес ме насърчават да не говоря", посочи Витанов.

По думите му "БСП е в упадък". Евродепутатът разказа и как на площада на инаугурацията на Радев и Илияна Йотова от по-малко рано днес "настроението беше друго". Имало музика, тържество и се виждало, че лявото не е в упадък и един човек може да го събере.

Разказа и как скоро участвал в онлайн среща с младежите на левицата в Плевен. Те изразили опасения, че на следващите избори партията може да не мине 4%. И въпреки това хората от ръководството им казали "продължаваме така".

"След това можем да говорим за идейното обновление, Круме. Това е решителният ден за БСП, днес. И това не е лична битка, това е опит за изваждане на БСП от тресавището", обърна се към Зарков Витанов. 

"Или ще изградим отбор, или ще бъдем пометени. Не се предавайте", призова той.

Битката не е приключила

"Битката не е приключила по силата на обстоятелствата. Това е неустойчиво решение", коментира по-късно Зарков. Той определи решението Нинова да остане на поста си като "повече от престъпление" и "тежка грешка".

Според Зарков на този конгрес се е очертала ясна алтернатива, "не на самозаключване и непрестанни загуби, а на възход и на растеж". Той изрази увереността си, че тя ще се реализира в близко бъдеще.

В отговор на въпрос той каза, че не се страхува от саморазправа след конгреса.

"Знаете ли? Какво ли не е казвано за Корнелия, и добро, и лошо, но винаги е имала репутацията на смела жена. Е, днес не оправда тази репутация", коментира Крум Зарков.