За поредицата от изборни крахове на левицата миналата година виновни са машините, COVID-19, вътрешните партийни борби и появата на "месиите" - шоуменът Станислав Трифонов и бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. А изходът за стъпване на крака е... участието на БСП в управлението и неразделението на млади и стари в партията.

Такива са изводите от произнесената от лидерката в оставка Корнелия Нинова. Тя държа цифром и словом едночасова реч пред делегатите на 50-ия конгрес на партията, който се провежда днес в НДК. Очакването на конгреса е подадената оставка да не "се констатира", с което Нинова да остане начело на левицата, въпреки собственото ѝ твърдение, че с обявлението за оттеглянето си е поела отговорност за стотиците хиляди гласове загуба. 

Едно такова гласуване срещу оставката е спорно, предвид и решението на Конституционния съд по казуса "Не даваме Делян" - че никой няма право да спира волеизявление на дадено лице. И ако се стигне до този развой на събитията, се очаква социалисти да поставят този въпрос по време на конгреса.

Иначе, какво отчете Нинова?

Един шоумен и едни министри

В изборния си анализ тя първо посочи безпрецедентно ниската избирателна активност през изминалата година (най-вече на вота през ноември), което идвало да каже, че хората вече нямали доверие в институциите и в политическата система. Изборите показали и нарастващо недоверие към традиционната партийна система, системните партии, както и към "дясно-ляво" облика. Той бил изместен към "статукво-промяна".

"Този вот има персонален а не идеологически характер", смята Нинова. "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" са напълно различни, но в рамките на месеци хората им дадоха вота си - за добре познат през годините шоумен и за непознати лица, но министри", продължи тя с анализа на загубите на левицата. И обобщи: "Подобен тип електорална динамика е сигнал за нас. На нас ни отива да върнем политиката на полето на идеите. Размиването на идеологиите е грешен подход за правене на политика".

Машини и хартия пак да се смесят

Макар именно левицата да бе сред най-големите радетели за въвеждането на машините като основен способ за гласуване, днес лидерката вече публично ги обвини - намалили избирателната активност - "трябва да си го кажем честно и откровено". Много хора не отишли до урните и затова "може би е време да го преосмислим и да го смесим (с хартиените бюлетини, както искаше ГЕРБ, б.а).

COVID-19 също повлиял на левия електорат и избирателната активност. Нямало кампания, а възрастните хора се изплашили за здравето си.

"Изтощихме се от вътрешни борби", заяви още лидерката в оставка.

Имало недоволни от реденето на листи, грешки при водачите, местни битки.

"Някои работеха срещу партията в подкрепа на други субекти. Смесиха се политически и икономически интереси", допълни тя, без да споменава имена. 

Имало и други "субективни фактори", довели до "катастрофална загуба на БСП".

Разборът продължи с това колко гласове от левицата отишли при ПП и ИТН, че даже и при "Демократична България", че голяма била загубата на гласове във възрастовата група 60-70 г. и трябвало левицата да си ги върне. "Но не само това...".

Лично аз дадох старт в кариерата на Радев

"Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха убедително изборите. Именно БСП  даде старт на политическата кариера на Радев с номинацията му. И лично аз. Персонално съм ангажирана с това, включително във времето, в което БСП не желаеше да е Радев кандидатът за президент. Казвам го заради спекулациите. И в двата случая става въпрос за кандидат, който е издигнат от БСП."

Така Нинова опита да обясни поведението си спрямо президентската двойка, която днес встъпва във втория си мандат. Фактът, че ръководството на БСП избра датата на конгреса да съвпадне с тази на инаугурацията вече породи напрежение сред делегатите и част от тях напуснаха конгреса, за да присъстват на церемонията. По думите на Нинова "много хора се възползваха, манипулираха, внушаваха всякакви версии" за взаимооотношенията ѝ с Радев. Тя обаче забрави да спомене собствените си критики, че президентът правел политически инженеринг с ПП, а ПП се опитва да краде цели структури на социалистите в страната. 

"Бяхме критиукувани защо критикиуваме служебния кабинет и косвено Румен Радев и това се отразило на резултатите. Това е важното, а не междуличностните нападки. Да видим за какво", тръгна да изброява лидерката в оставка.

И се самоцитира как още през октомври миналата година обявила, че нито едно правителство не е свещена крава, че служебното правителство не се справя с енергетиката, че през зимата ще стане страшно, а служебният кабинет не взема мерки и пр. Което идваше да каже, че е критикувала правдиво. "Уважаеми другарки и другари, как ви звучат тези думи от дистанцията на времето. Те са казани през октомври. Зимата дойде. Слава Богу, грешките на служебното правит сега се наваксват".

"Ако управляват хора, назначени от нашия президент, се снишаваме, ако е опонентът - сме опозиция, защото защитаваме избирателите си. Ето така се губи идеологическият и морален облик на една партия. Ние не сме кръжок по интереси. Искам да сме принципни и да служим вярно на народа, независимо кой управлява - наши или чужди", бе поантата.

Като цели Нинова постави спечелването на местните избори догодина. Обяви още, че депутатите трябвало да отидат по места при структурите, че имало нужда от нова банка кадри и прочее. След което сама реши да си каже за уволненията на дългогодишни журналисти от в. "Дума", след които Велислава Дърева и Велиана Христова, което някои определиха като чистка на критичните пера.

В "Дума" няма цензура

"Да кажа за "Дума". Стана закономерно преди конгрес да избухват скандали. Докато има БСП, ще има "Дума" и докато има "Дума", ще има БСП. И не отговаря на истината, че ще се закрива вестникът или се налага цензура. Това е най-свободният вестник в България, а журналистите, които най-остро критикуват, бяха наградени. Нито един, нито един човек не е уволняван. Колегите Христова и Дърева са автори на "Дума" и те винаги са добре дошли. Никой не е уволняван. "Дума" ще съществува и ще съществува като свободна медия", реши да заяви Нинова, без да обясни защо са освободени журналистите, чиито договори са граждански от поне една година насам.

Успехи, успехи, успехи. Само във властта

"Но изборите не трябва да пречат на настоящето и на бъдещето", продължи с речта си лидерката в оставка. И започнаха самопохвалите. С избирането си през 2017 г. тя дала заявка как ще се опълчи на всевластния Бойко Борисов. И после:

"Благодаря ви, че ме подкрепихте тогава и извървяхме битката. Но на финала, когато усилията ни трябваше да се увенчаят с успех, защото е изстрадан успех, протестиращите избраха нещо ново, някой, който не е участвал в прехода. Личности и партии, които не са се борили, станаха месии, а ние се озовахме на страната на статуквото. Имаме значителен успех - че за 3-4 месеца обърнахме тези нагласи и станахме желан партньор за промяна. Не че не е имало друг избор".

После Нинова даде заявка, че само чрез властта (в която тя е вицепремиер и министър, а партията има още трима министри) партията щяла да успее. И пак заваляха самопохвали: "Ние сме социалният стълб в правителството и по това хората ще съдят за нас". После лидерката изброи различни социални мерки, заложени в проектобюджета за следващата година, като "заслугата за това е участието на БСП в управлението на България".

После пак се разходи по любимия конспект - отношението на левицата към Истанбулската конвенция и Република Северна Македония, макар по първия въпрос отдавна да има решение на Конститиционния съд, а по втория кабинетът затвърди старите правителствени позиции.

Но Нинова заговори за голямата тема от вчера.

"НАТО-Русия и Украйна - чуват се разнопосочни сигнали от членове на Министерския съвет. Този въпрос не е дискутиран в МС и няма решение на правителството. Всички изразени мнения са лични. В БСП сме избрали своя път още през 2004 г., подкрепяйки членството ни в НАТО. Но България е суверенна държава, ние не желаем да бъдем въвличани във война. Споровете да се решават с дипломатически средства", обяви лидерката.

Кои са младите и кои старите

На финала лидерката в оставка изневиделица заговори за младите и старите в БСП, като тук някои по-съобразителни може би провидяха противопоставянето ѝ с Крум Зарков. Младият депутат на левицата отдавна се заяви като кандидт за лидерската битка в БСП.

"Напоследък се поставя въпросът днес е време за младите в БСП. За младите винаги е време и когато и да дойдат са добре доишли. Но нека не поставяме границата в БСП млади-стари. Нашата партия е богата на хора от всякакви възрасти", започна Нинова. И изброи някои млади кметове и някои по-възрастни лица в ръководството. А по отношение на депутатите даде пример с Явор Божанков и Румен Гечев. Не спомена, например Зарков, който вече ѝ е опонент.

"На всички нива нашата партия е богата. Енергията на младите и опитът и мъдростта на по-възрастните е балансът. За мен промяната и правенето на политика зависи от други неща, не от възрастта - от морала и от моженето".

 А през управлението щели да покажат и че могат, и че имат морал.

След едночасовата реч започна дискусия и без никаква изненада преобладаваха хвалебствията за лидерката Нинова. А за да илюстира успехите в управлението, един от първите говорещи бе Иван Иванов, сега земеделски министър - за да разкаже какво прави в повереното му ведомство.