Ще има ли този път истинска оставка на Корнелия Нинова като лидер на БСП?

Пред този въпрос са изправени днес социалистите с 50-ия конгрес на партията, чиято основна цел е уж да се констатира подадената от нея, макар и трудно, оставка от председателското място, след поредния изборен крах на левицата.

Председателката на БСП обяви, че се оттегля на 16 ноември - четири дни след последния парламентарен вот. През ноември партията получи 267 817 гласа, или с близо 100 000 по-малко от вота през юли, когато пък взе с близо 115 000 по-малко от този през април.

Днес лидерката (в оставка) е вицепремиер и министър на икономиката. Конгресът, който започна малко след 10 ч. би следвало "да констатира" тази оставка, да назначи временно ръководство и да определи дата за конгреса за избор на нов председател.

Но до това може и да не се стигне, ако не "се констатира"... оставката. А такива призиви под формата на писма вече имало от тясното ръководство на партията към делегатите, научи Клуб Z. От Изпълнителното бюро (ИБ) призовавали за подписки за неподкрепа на оставката.

Едно такова писмо изтече вече в публичното пространство - с автор социалистите в Благоевград. Оттам призовават оставката на Нинова да не се констатира, тъй като изборните резултати били колективна вина - партията не била лидерска, а демократична - "с множество колективни и помощни органи на национално ниво". 

По информация на Клуб Z вече са събрани около 500 подписа в подкрепа оставането на Нинова на поста. Казусът обаче е едно към едно с този с депутата на ГЕРБ Делян Добрев от 2017 г. Тогава той поиска да се оттегли от парламента след скандала "Кумгейт", но мнозинството в парламента тогава партия не го пусна - с гласуване. Този казус стана известен като "Не даваме Делян".

Въпросът обаче бе отнесен до Конституционния съд, който се произнесе: подаването на оставка е доброволен акт и никой не може да бъде спиран, след като е дал това свое волеизявление. 

Любопитното е, че за този конгрес не са подготвени много други документи за разглеждане, само за представянето на изборите през 2021 г.

Очаква се да има изказващи се и на тема уволненията на дългогодишни журналисти от партийния вестник "Дума", като Велиана Хриастова и Велислава Дърева, които били критични към ръководството на партията. От ръководството, разбира се, отричат. Освободените журналисти били в пенсионна възраст и работели на граждански договори.

По списък делегатите на конгреса са 961, като се смята, че Нинова има мнозинство (видимо и от събраните около 500 подписа).

Затова и делегати на конгреса, от т. нар. вътрешна опозиция, го определиха пред Клуб Z като "бутафория".

Към момента единствено правното острие на партията Крум Зарков е дал заявка за лидерския пост - официално. Самата Нинова направи това с "половин уста".

Тя вече веднъж подаде оставка - след загубата на левицата на евровота през 2019-а. После на самия 49-и конгрес обаче обяви, че я оттегля, обвинявайки вътрешната опозиция, че искала да завземе партията.

Една от последните дейности на ръководството е и изключването "на подпис", по спешност и като единствена точка в извънредния пленум на Кирил Добрев, който бе един от отявлените напоследък критици на Нинова.

Отделно, тя атакува като последовател на "джендър идеологията" Крум Зарков, който говори за домашното насилие, но според Нинова бил поклонник на Истанбулската конвенция, в която тя провижда смяна на пола.