"Длъжен съм да предупредя българите: когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези пищни тържества ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки следващ ще ви стиска колана и ще ви предлага постни пици. Длъжен съм да ви предупредя, че ще платим горчиво за това, което сторихме. На тези млади момчета искам да кажа: за два месеца ви изчезнаха 4 милиарда от сметките? Та вие откраднахте 4 милиарда? Ами, ако са 8? Защо тихомълком взимате дългове по половин милиард всяка седмица?"

Това обяви в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

От бившата управляваща партия дадоха брифинг в събота, за да разкритикуват проектобюджета, представен вчера от финансовия министър Асен Василев. Те възразиха срещу поемането на нов дълг и заложения дефицит. Така се отдалечавала България от членство в еврозоната.

"Имам 30-годишен стаж в Министерството на финансите и нямам спомен да се прави бюджет така, като изключим 1997 г. Но знаете символ на какво е тя", включи се и бившият финансов министър Кирил Ананиев, сега депутат от ГЕРБ. И допълни, че по данни на новата власт се очаква дефицитът да е 4,1%, но "това не е истинската цифра".

Само на базата на внесения сега бюджет дефицитът за тази година се предвижда да бъде 4.1 на сто, но това не е истинската цифра, защото в края на миналата година бяха изписани като касов разход над 2 млрд. лв. и вероятно ще стигне до около 6 процента, смята той.

"Това са изключително притеснителни тенденции, които ще доведат или до увеличаване на данъците, или до влизане в дългова спирала", каза още Ананиев.

Дефицитът означава, че се харчат много повече пари, отколкото държавата събира и то в период на огромна инфлация, каквато не помним от далечната 2008 г. която инфлация пълни бюджета", включи се и Делян Добрев.

По думите му януари месец инфлацията ще достигне 10%. "С дефицита, който залагат, се отдалечаваме от еврозоната", предупреди той.

"Чудя се какъв е коварният замисъл бюджетирането да се извършва на 3-месечна база. Може тези три месеца приоритетите ни да са едни, следващите три - други. Обърнах внимание на инфраструктурата - "Хемус" щяла да се дострои на база на нови договори и честни процедури. От седмица има видимо оживление и магистралата се строи след участъка на "Боаза". На база на какви договори се строи? Суровата истина е, че магистралата се строи на база на старите договори. Нали бяха лоши инхаус процедурите", каза бившият вицепремиер Томислав Дончев.

"Има притеснение, че политиката на правителството ще е да замества финансирането от ЕС с дългово финансиране. Погледнете план-сметката на Национален фонд - там е предвден един разход от 5,8 млрд. лв. с произход на средствата от ЕС. Какви са тези пари? Според мен тези пари са от плащанията за стария програмен период. До момента България не е получила нито цент от новия програмен период и има опасност и тази година да е нулева. По-големият проблем е Планът за възстановяване. Ако ние средата на годината имаме одобрен план, силно се съмнявам, че ще има плащания в рамките на тази година. Което ще означава, че втора година плащаме остатъчно средства от стария програмен период", предупреди зам.-председателят на ГЕРБ.

Освен за бюджета по утвърден обичай Борисов се разходи по най-различни теми, повтаряйки познати тези - за Северна Македония, за епидемията, за цената на тока и т. н. 

"Вчера чакахме с часове реакция на изказването на Лавров. Ами как няма да каже такова нещо Лавров, след като нашият държавен глава заяви, че Крим е руски. Това забравихте ли го. Президентът на Румъния излезе със съобщение на 5-ата минута, а ние чакахме до 5 часа. И когато викнахме Петков в парламента, тогава и Външно излезе с позиция", коментира той.