В отминалата седмица видяхме за пръв път подходът на новия ни премиер Кирил Петков в международната политика, след като той посети недотам-добросъседска ни Северна Македония. Според множество анализатори с празни ръце - на последния КСНС при президента не се постигна съгласие за някаква промяна на българската позиция за членството на югозападната ни съседка в ЕС.

Петков обаче се завърна с тезата, че е постигнал невероятна първа стъпка в по-добрите отношения - Северна Македония оттегля всякакви претенции за наши територии, а в предстоящата седмица визитата ще бъде върната обратно от цялото македонско правителство.

Заканват ни се американски конгресмени, възмущават ни се и германски либерални журналисти. Според други анализатори обаче не ние трябва да бързаме да решим проблемите си със Северна Македония, а те своите - с нас.

Повече по темата ще си говорим с нашия колега Иван Димов, който бе заедно с премиера в Скопие тази седмица.

Наистина ли бе успех визитата на Петков? Вижда ли се път към решаването на сериозните проблеми с "идентитетот", или новата самолетна линия София-Скопие е само за отвличане на вниманието? Не можем ли да започнем преговорите, а после ако решим да спрем Северна Македония на всяка стъпка от членството й в ЕС?

Чуйте повече в новия епизод на Z-Каст:

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.