Вътре в България няма промяна на нито един от сроковете за действие на различните варианти на COVID сертификата. Това означава, че действието на ваксинационния сертификат остава безсрочно.

Това важно уточнение направи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във вторник. То се налага, тъй като от 1 февруари в рамките на движението между държавите в ЕС документът за завършен ваксинационен курс вече е с валидност 9 месеца. Това означава, че ако сте си направили имунизацията преди 1 май м. г. и нямате бустерна доза, сертификатът ви е с изтекъл срок, ако пътувате в рамките на ЕС. За България такова времево ограничение засега не се поставя, обясни Кунчев.

"Сроковете не се променят за момента. Този въпрос не сме го поставяли на обсъждане. Не и по време на нарастването и на активната вълна", каза той. И добави, че в много страни в Европа има промяна - в някои на 9, 6 месеца, обсъждат се дори 3 месеца.

"Бих напомнил на гражданите, на тези, които са им изтекли 9 месеца, ако си направят бустер, това е един от начините, да си осигурят сертификат за пътуване в ЕС", каза главният държавен здравен инспектор.

„Катерим пика на петата вълна, изненада няма. Ръстът ще продължи още 1-2 седмици”, коментира още той.

За момента срок на бустерната доза няма.

Кунчев обясни, че има сериозна разлика в заболеваемостта в отделните региони на страната. „Ако над 2/3 от общините влязат в такъв режим, тогава ще обсъждаме и мерки на национално ниво”, подчерта здравният инспектор.

Той призна, че с известно неудобство заради очевидността на коментираната тема трябва отново да подчертае, че дезинфектантите не са предназначени за пиене.

"Продължавам да виждам странни дискусии в някои от медиите по отношение на хлорния диоксид. Честно казано ми е неудобно да давам някакво експертно становище по този въпрос. За всеки средноинтелигентен човек да пиеш дезинфектант е лудост. Ако някой иска да ме убеди, че хлорният диоксид има действие върху вируса, ще му кажа - да, има. Лошото е, че освен вируса може да убие и вас. Това вещество има съвсем други цели и задачи, не е предназначено за пиене по никакъв начин."