Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е подал оставка затова, че е обвиняван "заедно с 3-4 други за всички неудачи в тази държава" и му е омръзнало от това, заяви той на изслушване в парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията.

"В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен за всички неудачи в тази държава ми дойдоха малко в повече. Всеки има достойнство, прецених, че не мога да бъда обвиняван за неща, които не съм правил."

Той подчерта, че не е безгрешен, но не приема обвиненията срещу "аз и един колега", че са виновни за мониторинговите механизми, наложени на България, за Шенген, за напускането на милион българи от страната. И посочи поименно кой е отправил тези обвинения - лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

"Човек, който пред Борисов не съм чул да казва друга реплика освен "Да, г-н премиер", "Добре, г-н премиер", г-н Христо Иванов обвини мен и още други трима-четирима за всички неудачи в тази държава. Първите две негови червени линии се оказаха моята оставка и на главния прокурор - не се оказа енергетиката, не се оказа кризата с цените, не се оказа COVID, а моята оставка", заяви Цацаров.

"Почти всеки ден чувам критики, чета критики, чете ги и моето семейство. Стигнах до там, че прочето изявленията на един народен представител на "Да, България", г-н Мирчев, който едва ли не обвини мен и главния прокурор за всички неудачи и в енергетиката."

Той подчерта, че ако той е причината "корупцията да цъфти", вече е подал оставка (която влиза в сила от 1 март, бел.ред.).

"Освобождавам терена на тези, които ме обсипват с критики, и да покажат какво могат."

И повтори тезата си, че казусът с неговия достъп до класифицирана информация е "евтин политически пиар" на премиера Кирил Петков, тъй като той е съобщил на лидерите на партиите и на президента 14 и 10 дни съответно за намеренията си да подаде оставка, преди отнемането на достъпа му.

"В личен и професионален план искам по-нормален живот. Нито ми е била мечтата да бъде председател на КПКОНПИ, нито ще се вкопча. Работил съм 20 години като съдия, 7 години като главен прокурор, и мисля ,че няма нищо по-естествено от това да се върна там, откъдето съм дошъл - в съдебната система", обобщи той.

Цацаров не пропусна да порязва представителите на управляващата коалиция за въпросите им - в един момент направи кратък преразказ на антикорупционния закон, не пропусна да отбележи всяка юридическа грешка или недомислица във въпросите им. Избегна въпроса за това колко СРС-та е ползвало КПКОНПИ, защото и броят им бил класифицирана информация, която не може да разкрие, пък и до която вече няма достъп. 

На въпрос за това колко обвинения е повдигнал на действащите политици, той заяви, че трябва да се проверят всички 5000 обвиняеми. Иначе отбеляза, че е забавил исканите от Народното събрание данни за работата на комисията от 2013 г. насам, тъй като данните са огромни по обем и не могат да се съберат за 3 дни - срокът, даден от парламента. Данните са вече при депутатите, заяви той. И даде съвет за промени в антикорупционния закон - инспекторите в КПКОНПИ да получават бонуси според това колко незаконно придобито имущество са възвърнали.

Депутатите на ГЕРБ му подадоха въпроси като критика към вътрешният министър Бойко Рашков, който Цацаров пак заплаши със съд, ДПС пък му подадоха името на Иво Прокопиев, за да повтори обичайните си опорки.