Представителите на българското правителство са представили вчера "цялата палитра от инструменти", с които се готвят да отговорят на исканията на Брюкел да се гарантира "реално разследване на корупционните престъпления, като не се спира до един човек, а се стига до края".

Това обяви министърката на правосъдието Надежда Йорданова в интервю пред БНТ. Както е известно, и тя бе част от българската делгация в Брюксел вчера и онзи ден.

"Само с козметични законодателни промени това няма да доведе доникъде", каза министърката. 

Сред плановете си тя посочи всеобхатни институционални промени, създаване на адекватни екипи за разследване, повече правомощия на КПКОНПИ, повече отченост на прокуратурата.

Както е известно, Йорданова все още не е внесла предложенията за законови промени от страна на МП, по думите й се доработват мотивите и оценка на въздействието, иначе са готови.

Но все пак повдигна завесата, че се обмисля още пострадалите да имат право на реакция, ако едно разследване продължава твърде дълго (например преди време законът бе, че ако 2 години те разследват, може да поискаш или да го внесат в съд, или да го прекратят. После мнозинстото на ГЕРБ отмени това, б.р.).

Тя даде интересен отговор и - какви законови промени предстоят по отношение на прословутата безнаказаност на главния прокурор. Като посочи, че е очевидно, че въпреки произнасянето на КС, че всеки редови прокурор може да разследва най-голмия си шеф, това едва ли може да стане реално и е само бланкетно.

Йорданова ще работи: да има поредица от гаранции за този магистрат, че ще може да си изпълнява ефективно функците, да не бъде застрашен от "дисциплинарно влияние от някой от ръкводителите", да му се гарантира, че след като приклюи разследването, неговото кариерно развитие няма да бъде застрашено и дори да има механизъм – по време на раследването главният прокурор да бъде отстранен от длъжност – като даде пример, че това е така с редица други длъжностни лица.

Тя даде да се разбере, че става въпрос за магистрат ад хок, който ще се избира за всеки конкретен случай (като през цялото време повтаряше именно думата "магистрат" - не прокурор, б.р.) и че това ще става чрез софтуер както случайното разпределение на делата.

А на въпрос на Иво Никодимов - от кои магистрати ще бъде: прокурор от ВКП, следовател, от съдиите от ВКС, тя каза

"Едно от предложенията, което е поставено на вниманието на колегите от ЕК, е това да бъде съдия."

Не каза дали ще е върховен съдия, но стана ясно, че той ще е наказатлен. Но обяви, че "дебатът е отворен" – защо да не се включат и прокурори. 

И отново повтори, че трябва на този магистрат да бъде гарантирано спокойствие, кариерно развитие и пр. И посочи несполучливия опит с някакъв постоянно дейстащ "надглавен" прокурор, който КС направи на пух и прах.

Йорданова даде днес и малко повече яснота какво планират по отношение на закриващите се спецструктури - прокуратура и съд.

"Висящите дела ще бъдат продължени от състава, който ги разглежда и в момента", каза тя за пореден път (обратно на опорните точки, разпространявани от прокуратурата, б.р.) 

По думите й, спецсъдът и прокуратурата ще бъдат закрити, ще бъдат преместени магистратите по действащата законова процедура, но съдиите ще бъдат командировани в съда, където ще бъде преместена подсъдността на делата. 

"Делата остават физически в сградата на Специализирания съд – те няма да бъдат местени", обви министърката.

Това, което обсъждаме, е СГС да догледа делата, които "висят" пред Спецсъда, Софийски апелативен съд да догледа делата, които "висят" пред АпСпНс. Съставите ще се запазят - те ще бъдат командировани", поясни тя.

На въпрос за сроковете Йорданоа обви, че с това няма да се бърза. И подметна иронично, че поисканите още от министър Янаки Стоилов анализи на спецсъда и прокуратура (срещу които ВСС свирепо се съпротивляваше) "още очаква да ги види".

Йорданова каза, че има данни за 4 незакони прилагания на СРС срещу хора от протестите.

Тя не даде конкретика и как смятат да се промени статутът на ВСС – като на всичко отгоре през тази година предстои процедура за нови избори, която започва още от пролетта.

Йорданова „чувала все повече гласове, че е полезно за магистратите, когато станат членове на ВСС, да продължат да упражняват своята магистратска професия“. Казано просто – идеята той да се превърне в непостоянно действащ орган.

Тя отбеляза, че в настоящия момент тези членове „се превръщат по-скоро в администратори, бюрократи“. 

Но срещу това становище пък има притеснения как ще се реши конфликтът на интереси, каза още тя.

"В момента водим дебат", призна.

Минисътрката призова парламентаристите да не се отказват от конституционни промени и смята, че в Прокурорската колегия на ВСС трябва да има „по-голяма палитра“ - академична общност, представители на обществото и пр.

"Налице са множество нарушения" - това каза тя по повод, че е готова да внесе ново искане за импийчмънт на Иван Гешев.

Намекна само, че някои засягат сегашното му битие, а други - предишната му дейност като магистрат.