Японската космическа агенция и компанията "Тойота" разработват космически апарат за изследване на повърхността на Луната, с амбицията да помогне на хората да заживеят на естествения ни спътник до 2040 г. и след това да пътуват до Марс, съобщи Асошиейтед прес, като цитира изявление на японската компания.

Космическият апарат, който се разработва в сътрудничество с Японската агенция за изследване на космическото пространство, е наречен "Лунар крузър", като името е препратка към названието на спортния автомобил СУВ "Тойота ленд крузър". Очаква се да е готов в края на десетилетието.

В основата му е идеята, че хората могат да се хранят, работят, спят и общуват безопасно в автомобилите си и същото трябва да бъде възможно и в космоса, каза Такао Сато, който ръководи проекта "Лунар крузър" в "Тойота мотър корп".

Компанията "Гитай Джапан инк" е разработила по договор с "Тойота" роботизирана ръка за "Лунар крузър", която да изпълнява задачи като инспекция и поддръжка. Дизайнът й позволява да работи като различни видове инструменти, да загребва и повдига.

Частната японска компания "Айспейс инк" разработва лунни роувъри и подготвя кацане на свой апарат на Луната тази година. Бизнесменът Юсаку Маедзава, който неотдавна бе на борда на МКС, е резервирал място в полет около Луната с кораба "Старшип" на Илон Мъск.

БТА