Мораториумът върху цената на тока трябва да отпадне, когато КЕВР е с нови хора, така че да сме сигурни, че техните решения ще защитават всички граждани.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на форума на "Дарик Радио".

"Резултатът е налице - имаме по-високи цени на газа отколкото трябва да имаме на базата на този борд. Не можем да се събуждаме на първи януари и КЕВР да казва, че цената на газа се качва с още 30 процента. Когато се види какви решения сме взимали надолу по веригата, да се вижда, че сме изпускали възможности тази цена да е по-ниска", подчерта министър-председателя. "Изборът на новия борд в "Булгаргаз" е изцяло на БЕХ и на министъра на енергетиката. Очаквам, че този тип решения, които в момента ние всички плащаме, няма да бъдат взети без анализ. Не знам дали са го направили нарочно или просто са допуснали грешки, или е имало частен интерес, който те са обслужвали, - това разследващите органи ще решат, но със сигурност изглежда, че тези решения са довели до увеличаване цената на газа до размерите, които са в момента", допълни премиерът.

Най-вероятно решенията, които са били взети от досегашния борд, имат определени договорености, от които ние няма да можем да избягаме веднага като държава, но се надявам, че следващите решения ще доведат до това, че крайният потребител няма да плаща цената за нечии печалби или грешки, отбеляза още министър-председателя.

Той обяви, че приветства смяната на борда на "Булгаргаз" и изрази надежда, че с всяко такова решение българският потребител ще е по-защитен.

"Доверявам се на министър Николов, както би направил един добър ръководител", коментира Петков слуховете за връзките на новия директор на "Булгаргаз" с "Газпром".

Отношенията ни със РСМ Петков коментира с думите:

"От Северна Македония можем да искаме всичко, но крайната цел е докато запазваме българското си достойнство, да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите като националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни. Проблемите са си проблеми, трябва да работим по тях, но нека работим конструктивно, и където можем заедно да спечелим, да го направим", каза той.

Не може обаче да се забравя историята и не трябва да се пренебрегва, подчерта министър-председателят.