Главният прокурор Иван Гешев е писал на финансовия министър Асен Василев с искане...

"... за извършване на независим анализ от страна на европейски прокурори и експерти на дела с висок обществен интерес, които са от компетентност на Специализираната прокуратура."

Адресатът е този, тъй като една дирекция от МФ е координатор у нас за Инструмента за техническа подкрепа, предоставян от Генералната дирекция за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия.

Така Гешев става вторият главен прокурор, който пожелава независим експертен анализ от т. нар. Инструмент за техническа подкрепа на ЕК след Сотир Цацаров.

Първият подобен "одит" на шестима прокурори от 4 западни държави завърши през 2016 г. и тогава резултатите бяха прочетени нееднозначно - например Сотир Цацаров посочи, че се препоръчва още по-голяма централизация, т.е. - още власт за него. А и нищо не кара главния прокурор или законодателя да се съобразяват с тях.

Само преди дни Гешев от Брюксел се обяви за по-сериозен европейски надзор над нашата съдебна система.

Всичко това става на фона на факта, че ВСС определено "се разсея" през миналата година и така и не удовлетвори опитите още на служебния министър Янаки Стоилов да получи пълен анализ за ефективността на спецорганите. С процедурни лупинги и аргументи той бе приет като отлична идея, но оставен за "светлото бъдеще" и така го няма и до днес.

Има обаче някои общоизвестни статистически факти.

Само преди дни, анонсирайки закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с който да се закрият окончателно спецструктурите, от Министерството на правосъдието съобщиха следните числа:

- делата по същество, които се гледат в "любимия" на предишната власт съд, в който по закон бонусите може да са до 6 заплати, са около 3 %.

- от общо 6418 дела само 174 са били по същество (това, което човек си представя като "дело" - съдят някого и накрая има присъда: невинен или виновен, б.р.).

- останалите 6244 са от частен характер, като почти половината са мерки за неотклонение, разпити пред съдия, разрешаване на проследяване на трафични данни, и др. процесуално-следствени действия.

- а от тях 2992 броя от делата са били разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).

- през 2020 г. са съдени общо 290 души, от които 70 са оправдани, на 168 души е наложено наказание "лишаване от свобода" до 3 години, а останалите 58 са получили по-тежки присъди.

Иначе казано, спецорганите - обратно на прокламираното от поддръжниците им, са се превърнали в подпечатване на разрешения за СРС и тук- таме съд за някой кокошкар.

"Независимият анализ на делата с висок обществен интерес е необходим и би бил полезен в дебата за съдебната реформа и по-конкретно за бъдещето на специализираното правосъдие в България", пишат днес от прокуратурата.

Оттам настояват още пред МФ за "своевременна реакция".

Иначе Инструментът за техническа подкрепа представлява програма на ЕС, в рамките на която на страните от Съюза се предоставя съобразен с нуждите им технически експертен опит за изготвяне и изпълнение на реформи. Държавите членки могат да поискат техническа подкрепа за: изпълнение на реформи, водещи до повишаване на устойчивостта, в контекста на икономическото управление на ЕС, изготвяне, изменение, изпълнение и преразглеждане на националните планове за възстановяване и устойчивост в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, изпълнение на програми за икономически корекции, изпълнение на реформи, предприети по тяхна собствена инициатива.

Ето и пълния текст на прокурорското пресъсобщение:

Главният прокурор изпрати писмо до министъра на финансите във връзка с искане за техническа подкрепа от ЕК за независим анализ на дела от обществен интерес на Специализираната прокуратура

На 21.01.2022 г. главният прокурор Иван Гешев изпрати до министъра на финансите г-н Асен Василев писмо относно кандидатстване за получаване на  помощ по Инструмента за техническа подкрепа, предоставян от Генералната дирекция за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (ИТП). Координационно звено по прилагане на ИТП у нас е дирекция „Икономическа и финансова политика“ към Министерство на финансите.

Прокуратурата на Република България е подала искане за извършване на независим анализ от страна на европейски прокурори и експерти на дела с висок обществен интерес, които са от компетентност на Специализираната прокуратура.

Независимият анализ на делата с висок обществен интерес е необходим и би бил полезен в дебата за съдебната реформа и по-конкретно за бъдещето на специализираното правосъдие в България.

В рамките на междуинституционалния диалог и желанието за сътрудничество в интерес на българските граждани Прокуратурата на Република България очаква своевременна реакция от страна на Министерство на финансите с цел координация за получаване на помощта в рамките на Инструмента за техническа подкрепа към Европейската комисия.