Поход срещу генералния директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков са подели управляващите. От парламентарната комисия по културата и медиите са изискали от Съвета за електронни медии (СЕМ) цялата документация около избора му преди три години, в т.ч. дипломата му по политология от университета в Санта Барбара и информация за "онзи" стаж в партийната телевизия на "Атака" - "Алфа", научи Клуб Z.

Това се случва няколко месеца преди СЕМ да обяви процедура по избора на нов директор на обществената медия. От комисията са вдигнали мерника и на медийния регулатор.

Заявка, че обстоятелствата около избора на Кошлуков през 2019 г. ще бъдат проверени, дават депутати от управляващото мнозинство още при прословутото вече заседание на комисията, на което Антония Димитрова ("Продължаваме промяната"), председателят на комисията Тошко Йорданов ("Има такъв народ") и Тома Биков (ГЕРБ) обсъждат носенето на наказателна отговорност от журналисти, без да става много ясно какво точно се има предвид. Това предизвика бурна реакция в гилдията.

Една от основните теми на заседанието обаче е БНТ, нейният генерален директор и СЕМ в контекста на все неслучващите се изменения в Закона за радиото и телевизията. Припомняме, че бе изготвен проект за промяна в закона, писан след серия от заседания на експертни групи и на гилдията, който и до днес не е видял бял свят в парламента.

Темата за СЕМ подема депутатът от "Демократична България" Стоян Михалев. Той бил разочарован от регулатора, не разбирал каква е функцията му, той не се ползвал с обществено доверие.

"За всички ни е очевидно, че беше злоупотребявано с управлението на националната телевизия от страна на нейния директор в полза на управляващите", посочва той, визирайки скандалите около БНТ с живите включвания на ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов по време на обиколките с "джипката" и пресконференциите на партията. "Освен това всички знаем, че в нас остана дълбоко съмнение за процедурата, по която беше избран генералният директор на БНТ. Останаха дълбоки съмнения относно онзи стаж в телевизията на партия "Атака", допълва Михалев.

"Така е, абсолютно сте прав. Мисля, че ще задействаме всичко, каквото трябва, да проверим цялата процедура по избора на Емил Кошлуков, включително и за онзи прословут стаж, и ако има нарушения, той трябва да бъде предсрочно освободен", дава заявка и Тошко Йорданов. 

Отпор дава Тома Биков. "Няма да Ви преча да правите каквото си искате в БНТ, ако искате, си назначете Ваш член да стане шеф на БНТ, но държа да Ви кажа – в БНТ работят едни от най-добрите журналисти в България. Едни от най-добрите журналисти в България! БНТ е единствената телевизия, която има културна програма! Нито една друга телевизия няма културна програма! БНТ е телевизия, която миналата седмица всеки ден излъчваше шедьоври на италианското кино от 60-те и 70-те години. Няма как да го видите в bTV и в Нова телевизия това, нито в 7/8, извинявайте", обръща се той с намек и към партийната телевизия на ИТН.

И си тръгва с репликата: "Това е от мен. Пожелавам Ви успех и отивам да пия едно вино. Благодаря".

Алекандър Симов (БСП) също влиза в разговора - за да напомни случая със спирането на програма "Хоризонт" - "Излъчване на тишина в ефира. Шест часа излъчване на тишина!". А после - и за преките предавания от ГЕРБ и "джипа". На което пък Мукаддес Налбант (ДПС) пита за уволненията на сочени като опозиционни журналисти от партийния на БСП вестник "Дума".

В този дух протича разговорът до края на заседанието, като накрая председателят на комисията обобщава, че ще се проверява процедурата по избора на Кошлуков (с идеята да бъде предсрочно освободен). Както и че ще се мисли за преструктуриране на СЕМ, като Йорданов изчислява колко мандата на членовете на Съвета изтичат скоро.

В същото време през април медийният регулатор трябва да отвори процедурата за нов избор на генерален директор на телевизията, като мандатът на Кошлуков изтича в началото на юли и дотогава трябва да има избран титуляр. От медийния регулатор коментираха относно проверката на документите му, че той никога не е имал проблем с доказването на стажа си пред тях. Той е описан в трудовата му книжка и е подписал декларация за истинност на информацията. През 2017 г., когато избухна скандалът със стажа в "Алфа", СЕМ избра за генерален директор Константин Каменаров. Кошлуков бе избран две години по-късно, след като Каменаров изпадна в несъвместителство, защото получи присъда за шофиране пиян. 

Според ЗРТ мандатът на генералния директор на БНР, съответно на БНТ, се прекратява предсрочно: на основанията, предвидени за предсрочно прекратяване на мандат на член на СЕМ или ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

А член на СЕМ се освобождава при пет хипотези: при постъпване на писмено заявление, подадено до председателя на Съвета за електронни медии от лицето, което подава оставка; при трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от шест месеца; при установяване на несъвместимост с изискванията на този закон; при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание "лишаване от свобода" за умишлено престъпление; при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Тоест, ако управляващите са решили предсрочно да сменят Кошлуков, то могат да се позоват на "несъвместимост" с изискванията на закона. Ако проверката им открие такава.