Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) е силно притеснена от изразените идеи по време на заседанието на парламентарната комисия по културата и медиите от 19.01.2022 г. Видно от стенограмата е, че народната представителка от "Продължаваме промяната" (ПП) Антония Димитрова предлага въвеждането на наказателна отговорност за журналисти заради техни публикации.

Това се казва в позиция на съсловната организация от днес. 

Както Клуб Z писа, става въпрос за изказани съждения по време на заседание на комисията относно отговорността, която трябва да носят медиите при разпространяването на фалшиви и пр. новини. "Аз просто исках да Ви допълня за това, което казахте – че всяка една медийна публикация задължително трябва да има автор и той да носи отговорност за съдържанието, което се оповестява публично, включително наказателна. Защото сме свидетели как се бълват всякакви новини, фалшиви новини, за което човекът трябва да носи лична, персонална наказателна отговорност за това", казва Димитрова. А в дискусията се включват и председателя на комисията Тошко Йорданов ("Има такъв народ") и депутатът от ГЕРБ Тома Биков. "Имам идея и ще я споделя на коалиционно ниво", посочва първият. А вторият заявява: "Аз само да Ви кажа – то е мислено това. Проблемът е, че на един сайт, който няма собственик, няма как да му кажеш да има автор и няма как да накажеш автора и собственика, защото не знаеш нито кой е собственикът, нито авторът. То това е проблемът. Иначе, разбира се, всички сме за".

От АЕЖ изтъкват в позицията си, че "не става съвсем ясно какво точно има предвид депутатката, дали клеветата и обидата, за които и сега може да се носи наказателна отговорност, трябва отново да се превърнат в престъпления от общ характер и отново да бъдат преследвани от прокуратурата, дали отново трябва да се наказват със затвор или пробация, или пък да се създаде нов състав на престъпление".  

От асоциацията констатират също така, че "никой от останалите членове на комисията не се противопоставя на идеята", а "Тошко Йорданов отговаря, че "този проблем може да бъде избегнат с една законодателна промяна, която много рязко ще дисциплинира и сайтовете, и телевизиите" и обещава да представи тази промяна".

"Асоциацията на европейските журналисти настоява народните представители Антония Димитрова, Тошко Йорданов и Тома Биков ясно да декларират какви точно са им идеите за търсене на отговорност от журналисти и какъв точно проблем се опитват да решат с предложенията си", се казва в позицията.

Възможност за търсене на персонална отговорност от журналисти и в момента съществува, припомнят от АЕЖ. И допълват, че ако се търсят решения за осветляване на собствеността на медиите, може би трябва да се увеличи капацитетът на Министерството на културата да поддържа регистрите и прави проверки за собственост.

Съветът за електронни медии от своя страна би трябвало да изпълнява задълженията си по налагане на санкции на медии, които не изпълняват решенията на Комисията за журналистическа етика, посочват още от медийната организация. 

"В същото време е необходимо да се предвидят гаранции, че журналисти няма да стават жертва на т.нар. SLAPP дела, които имат за цел да ограничат дейността им. Важно е и в съдебната реформа да се направят промени, които да обвържат ясно атестацията на съдиите с техните умения и познание на правото на ЕС, и на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Очакваме от управляващите и ясни правила, така че с европейско и друго публично финансиране да не се купува медиен комфорт. 

Очакваме също така, че всяка идея, засягаща, медийната среда ще бъде предварително обсъждана с експертите от сектора и ще се взима предвид постигнатото на европейско и на национално ниво", настояват от АЕЖ.