Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е запознал зам.-председателката на Европейската комисия (ЕК) по ценности и прозрачност Вера Йоурова с пакет готвени от партията му законодателни изменения, с които трябва да се бори корупцията у нас. Както и че Движението има идеи за изменения в конституцията. Последните обаче остават все така мъгляви, макар да бяха анонсирани в българския парламент преди две седмици.

За разговора с Йоурова научаваме от пресцентъра на ДПС, като предварително бе съобщено, че Карадайъ заминава за Брюксел за срещи на високо ниво.

На разговора са присъствали още зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид, член на правната комисия в 47-ото Народното събрание и съпрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк, докладчик на Renew Europe в Комисията по правни въпроси на Европарламента.

Както Клуб Z писа, от ДПС решиха да изпреварят управляващите, като обявиха пакет от законодателни изменения за борба с корупцията. Щели да имат предложения за промени и в основния закон,"които ще включват изискванията и препоръките на нашите европейски партньори". Тогава от партията не пожелаха да посочат какво се има предвид под тази формулировка.

Но какви са препоръките на Съвета на Европа (СЕ)? Те са ясни отдавна и касаят основно фигурата на главния прокурор - за повече прозрачност и отчетност, но най-вече за въвеждането на ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност. 

От съобщението на ДПС за срещата със зам.-председателката на ЕК също не става ясно какви изменения в конституцията готвят от ДПС и касаят ли те фигурата на обвинител номер едно. Акцентирано е само върху проекта на ДПС за премахване на инвестиционното гражданство, т.нар. "златни паспорти", за което и САЩ, и Брюксел отдавна настояват. Апропо, стъпка към  премахването им направи и правосъдната министърка Надежда Йорданова, но от Движението изпревариха управляващите със своя закон. Оттам обявиха и проекти за премахване на любимите на бившите управляващи инхаус процедури, както и на раздаването на средства от "джипката", т.е. от Министерския съвет без санкция на парламента - също любим прийом на изпълнителната власт.

От ДПС анонсираха още, че ще имат свой собствен проект и за антикорупционната комисия. Както е известно, управляващите също обещават реформа в КПКОНПИ, като я разделят на две и й дадат повече разследващи функции. Свой проект за комисията внесе вчера и председателя й Сотир Цацаров, нищо че обяви, че считано от 1 март подава оставка от поста.

"Пълното премахване на т.нар. "златни паспорти", разработеното от ДПС антикорупционното законодателство и подготвяните от Движението промени в конституцията" представил Карадайъ пред Вера Йоурова, четем иначе в съобщението от пресцентъра на партията.

"С оглед на препоръките ние внесохме законопроект, с който изобщо премахваме възможността чрез инвестиции да се придобива гражданство", отчел Карадайъ.

"Внимателният ни анализ на действието на инвестиционното гражданство през последните 9 години установи, че тази правна норма не изпълнява функциите, за които е въведена - привличане на инвестиции", казал на свой ред и Хамид Хамид.

И допълнил:

"Нещо повече - възлагаме и пълна проверка на всички конкретни случаи за предоставяне на българско гражданство от съществуването на този механизъм до момента като предвиждаме и разпоредба, според която при установяване на нарушения незабавно ще бъде открита процедура за отнемане на българското гражданство".

След което е цитирана самата Йоурова:

"Инициативата на ДПС за премахване на инвестиционното гражданство е изключително добра новина", заявила тя и припомнила, че това съответства на многократните препоръки, отправяни от Европа към България.

Йоурова изрази надежда, че българският парламент ще подкрепи предложението - посочват още от партийния пресцентър.

"Еврокомисарят приветства предварителния диалог и подчерта важността на готвените промени, тъй като те стъпват на основата на направените към България препоръки от международни институции като ЕК, Съвета на Европа и Венецианската комисия. Тя изрази надеждата, че ще бъде намерена политическата воля и решителност за отстраняване на проблемите", четем още, като тук може само да се предположи, че препратката е към препоръките по отношение на съдебната реформа.