45 дни след като от МС обявиха, че премиерът Кирил Петков ще извика столичната кметица Йорданка Фандъкова, за да я пита за неусвоените средства за нови детски градини, срещата не се е провела.

"Във връзка с Вашето запитване Ви информираме, че министър-председателят Кирил Петков не е провел посочената среща с кмета на София Йорданка Фандъкова поради изключително натоварената му програма през последните седмици. Срещата ще бъде организирана в близките дни", заявиха от пресслужбата на МС на запитване на Клуб Z.

На 16 декември началникът на кабинета на премиера - Лена Бориславова, обяви, че Петков  ще извика Фандъкова на среща да обясни защо не усвоява средствата, отпуснати й от държавата за строеж на детски градини.

Още през юли тази година финансовият министър Асен Василев изнесе подробна справка, от която стана ясно, че не се усвояват милионите, отпуснати от държавата за нови детски градини. За решаване на този проблем правителството на Бойко Борисов е отпуснало с постановление на МС 68 млн. лв., от които 65 млн. лв. за столицата. Данните на МФ обаче показват, че 74% от средствата са неусвоени към 30 юни 2021 г. Усвоени са едва 11% от парите или 10 млн. лв., като се очаква до края на годината да бъдат усвоени още 28 млн. лв.

Бориславова обеща да публикуват подробна информация - колко са неусвоените средства след срещата с Фандъкова, която обаче още не се е провела.

Няколко дни след изявлението кметицата обясни пред журналисти, че до края на 2021 г. ще са разплатили общо около 39 млн. лева от тях и ще останат около 26 млн. лева, с които ще разплатят градините, които се строят в момента и ще завършат следващата година.

"За 2020 г. са отпуснати общо 65 млн. лева на Столичната община с две постановления още първата година, като част от строителството, което сме финансирали, сме разплатили 9,6 млн. лева от тези 65. Тази година е най-силната година за строителство", подчерта Фандъкова.

Правителството възнамерява да направи безплатни детските ясли и градини още от април. Таксите, които стигат до 50 лева, обаче не са големият проблем пред родителите, а липсата на места в забавачките. 

Кабинетът смята да даде и общо 70 млн. лв. от хазната за изграждането на нови градини в страната.