"И за двете неща направихме правилните стъпки."

Така премиерът Кирил Петков коментира късно вечерта критиките на президента Румен Радев относно смяната на борда на "Булгаргаз" и посещението му в Северна Македония.

Какво каза Румен Радев

Както Клуб Z писа, за "Булгаргаз" Радев заяви, че щом правителството прави смени в ръководството, трябва да гарантира, че няма да допусне частни посредници и да се върне към практики от времето на Бойко Борисов. Странното е, че именно ГЕРБ твърдят, че рокадите целят овладяването на държавната компания, нейното отслабване и прокарването на интересите на частни дружества.

"Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници  при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени", заяви днес Радев. 

 
По отношение на Северна Македония президентът рече, че посещението на Кирил Петков в Скопие е било прибързано. 
 
„Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски.  Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския премиер в Северна Македония беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.
 

"За “Булгаргаз” - беше абсурдно цената на газа да скача с 30 процента, едновременно с това да се отказваме от мощности, които идват от Азербайджан, въпреки че са с много по-ниска цена, и да се оправдаваме с гръцка връзка, за която нашите доставчици казаха, че не е проблем да бъде заобиколена.  

Така че въобще не съм... Не мога да сложа под въпрос, че това беше правилното решение и оттук-нататък трябва да се знае, че така ще бъде.

Всеки, който се опитва да направи грешни решения, които струват на всички българи - ако успеем да докажем, че това е факт - няма да се колебаем нито секунда да направим точно подобни решения и с всички други дружества.

На 100 процента гарантирам, че няма връщане към стари управленски практики, никакви посредници няма да има. Ние сме тук, за да оправим нещата", каза Кирил Петков.

Дали е прибързано посещението в РСМ? 

"Истината е, че ние сме загубили 30 години. Не само че не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло. Беше закъсняло българската страна да има активна позиция.

Нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение. Има много сили на Балканите, които не искат РСМ да бъдат част от ЕС. Стига сме се оправдавали с чужди страни, чужди велики сили, да запретнем ръкави. Ако се запрем с контра, точно това поведение ни доведе до най-ниската точка", каза премиерът.