Малък спад на двуседмичната заболеваемост отбелязва Единният информационен портал - 1754.10 на 100 000 души, спрямо 1754.65 в предишния двуседмичен период.

Спад на заболеваемостта се отчита за пръв път от пика на петата вълна от новия вариант Омикрон. Това обаче не означава, че излизаме веднага от вълната - цялата държава е в тъмночервена зона по този показател.

Според новата карта на епидемичната обстановка, в която страната е разделена на пет региона, Североизточният се задържа в Етап 2, но се очаква да избегне Етап 3, в който има ограничение на работното време на публичните места и капацитета, както и ротационно посещаване на училище. Останалите региони на картата обаче вече са в Етап 3.

Засега нито един от регионите не влиза в Етап 4, който е частичен локдаун. При него ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини обаче ще останат отворени.

Според новия План за справяне с COVID-19 не заболеваемостта, а заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е ключовият фактор за това дали се минава към по-строги мерки. Здравните власти следят и натовареността на здравната система на седмична база.

Най-голям е броят на карантинираните в София-град - 439 хиляди души, следвана от Пловдив със 190,3 хиляди души, Бургас със 144,3 и Варна със 143,5 хиляди души.

Разпространението на COVID-19 може да се наблюдава и в реално време.