Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че се води досъдебно производство за газовата криза и цените на синьото гориво, като се събират доказателства. 

Изследва се дали цените са причинени от международна конюнктура или от лични интереси на заинтересовани, пояснява той, цитиран от БНР. 

За повдигането на обвинения срещу бившето ръководство на "Булгаргаз" Рашков каза:

"Отговорните лица, по отношение на които биха могли да се повдигнат обвинения първоначално в разследването, е много трудно да се определят. За момента мога да ви кажа с голяма степен на увереност, че има едно лице, спрямо което ще се повдигне обвинение, надявам се в най-скоро време, но това е въпрос, който ще реши следващият екип (ясно е, че обвинение повдига прокуратурата, б.р.).

Дали, подчертавам още веднъж и изрично, ще се съберат достатъчно доказателства, за да може да се обвинят и други длъжностни лица, е въпрос на разследване. Твърде рано е още да прогнозираме". 

На въпрос Николай Павлов ли е това лице, Рашков отговори:

"Доближавате се до истината".

Министър Рашков заяви още, че МВР събира данни за корупция и в Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Оттам се въздържаха от коментар. По-рано председателят на енергийния регулатор Иван Иванов опроверга думите на премиера Кирил Петков, че "първото нещо, което новият борд на "Булгаргаз направи, е да намали цената с 18 процента"

Иванов подчертава, че заявлението за цената на природния газ е подписано от упълномощено лице от досегашния борд на „Булгаргаз“, тъй като новото ръководство все още не е вписано в Търговския регистър. 

Директорът на Помпено-агрегатата ВЕЦ "Чаира" Иван Йончев също заяви, че няма да коментира обявеото от минисъпр Боюйко Рашков, че проверката за корупция засяга и тази центрлаа, която е част от енерйгината система. 

Както Клуб Z писа, по повод борда на държавния газов мастодонт вчера прехвърчаха искри между президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. 

"Барселонагейт"

Малко по-късно през деня Рашков съобщи пред журналисти, че от Испания са изпратили до МВР материали по случая, кръстен у нас "Барселонагейт" - за предполагаемата къща в Барселона на бившия премиер Бойко Борисов. Любопитното е, че наскоро главният прокурор Иван Гешев обяви, че обвинението чака въпросните материали от испанска страна.

Конкретни обвинения в документите няма - посочи обаче Рашков.

"Доста са нещата, със снимков материал и със заключението, че по отношението на къщата там вероятно се касае за пране на пари. За голямо съжаление се споменава и името на бившия министър-председател", загатна обаче МВР министърът.