Президентът на САЩ Джо Байдън наблюдава в реално време в сряда как американските командоси кацнаха в Сирия, за да нападнат триетажен дом, заобиколен от маслинови дървета, където висшият лидер на ИДИЛ живееше със съпругата си и членовете на семейството си, съобщава днес Си Ен Ен.

От главното място на масата на Ситуационната зала Байдън наблюдава с тревога как американски хеликоптер претърпя повреда на земята. В стаята настъпи облекчение, когато деца излязоха от първия етаж на сградата, бягайки на безопасно място.

Миг по-късно експлозия разтърси обекта: самоубийствена детонация, която уби Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши, съпругата му и децата му, като изхвълли телата им извън сградата из околността.

Подробностите за това как Байдън е наблюдавал нападението идват от висши служители на администрацията, които ги разказаха подробно днес сутринта. Те описаха успешна операция, която ликвидара важен терорист без каквито и да са американски жертви. Единствените цивилни жертви са тези, причинени от самия Ал Курайши, който взриви резиденцията със семейството си в нея, казаха източниците.

Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши. Снимка АП / БТА

 

Когато Байдън беше вицепрезидент, той се противопостави на рисковата мисия за унищожаване на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен в неговия комплекс в Пакистан, в крайна сметка успешна операция, предвидена така, че да ограничи цивилните жертви, припомня Си Ен Ен.

 Днес Байдън реши по подобен начин да използва американските специални части, за да унищожи лидера на ИДИЛ, вместо да нареди въздушен удар по дома - знак, че възгледите му за рисковете са се променили повече от 10 години след смъртта на Бин Ладен.

„Знаейки, че този терорист е избрал да се обгради със семейства, включително деца, ние избрахме да извършим нападение със специалните сили с много по-голям риск за собствените ни хора, вместо да насочим въздушен удар. Направихме този избор, за да сведем до минимум цивилните жертви", каза Байдън.

Президентът Байдън, вицепрезидентът Харис и членовете на националния екип за сигурност на президента наблюдават антитерористичната операция, отговорна за отстраняването от бойното поле на лидера на ИДИЛ Абу Ибрахим ал Хашими ал-Курайши.

Операцията е подготвяна от месеци. Главната и цел е била да извади от строя водача на ИДИЛ, за която се предполага, че се опитва да се прегрупира след съкрушителните удари, нанесени ѝ от водената от САЩ международна коалиция.

„Смятаме, че въздействието на (убийството на Курайши) ще бъде удар за ИДИЛ“, казва пред Си Ен Ен висш служител на администрацията, посочвайки, че терористът „активно е участвал в управлението на много от операциите“ на групировката.

Той е наблюдавал клоновете на ИДИЛ в чужбина – включително този в Афганистан, отговорен за смъртта на американски морски пехотинци миналата година – и е изиграл ключова роля в геноцида на язидското етническо малцинство.

Американското разузнаване е засилило събирането на данни за Курайши през есента на миналата година и на 20 декември подробно е брифирало Байдън по предложение за операция за ликвидирането му, каза друг висш служител на администрацията. Той не уточни как САЩ са открили точното местоположение на лидера на ИДИЛ, но отбеляза, че Курайши е имал куриери за комуникация с външния свят.

Къщата, в коята се е крил Курайши, снимана от система за наблюдение преди рейда. Снимка АП / БТА

 

Пет дни преди Коледа Байдън заедно с министъра на отбраната Лойд Остин и шефа на Централното командване на САЩ генерал Франк Макензи са обсъдили в детайли операцията за залавяне на Курайши и рисковете, свързани с нея. Служители на Пентагона донесли в Ситуационната зала настолен модел на мястото на операцията , за да покажат нагледно на президента своите планове.

Курайши, никога не е напускал комплекса си. Живеел на третия етаж със семейството си и се появявал само от време на време, за да се къпе на покрива. Семейства без връзка с ИДИЛ са живеели на първия етаж, очевидно без да знаят за терориста на два етажа над тях.

Преди месеци САЩ са научили, че лидерът на ИДИЛ живее там и дърпа конците на терористичните си операции чрез мрежа от куриери. Когато Байдъне е бил информиран за това от оперативните командири през декември, той е наредил на Пентагона да вземе предпазни мерки, за да сведат до минимум цивилните жертви - трудна задача за мишена, която изглежда умишлено се обгражда с деца и семейства като защита.

Американските сили, които изпълниха мисията, са репетирали операцията, включително с предпазни мерки за защита на невинни. Когато американският екип е кацнал, той обявил присъствието си силно, като призовал хората в сградата да я напуснат, а останалите в околния жилищен район да стоят настрана.

Военните са планирали двучасова операция, именно за да сведат до минимум цивилните жертви.

Байдън е дал окончателно одобрение за операцията във вторник в Овалния кабинет, където бил информиран за нея от Остин и генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете.

Ден по-късно в Ситуационната зала е имало „огромно напрежение“, докато президентът, вицепрезидентката Камала Харис и членовете на военните и цивилните екипи за национална сигурност са наблюдавали ситуацията в „реално време“.

В залата са били съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, заместник-съветникът по националната сигурност Джонатан Финър, съветникът по вътрешна сигурност Елизабет Шерууд-Рандъл, началникът на президентския кабинет Рон Клейн и Брет Макгърк, координатор на Белия дом за Близкия изток и Северна Африка. Остин и Мили са наблюдавали операцията от Пентагона.

Министърът на отбраната Лойд Остин и председателят на Обединените началник-щабове ген. Марк Мили наблюдават операцията от Пентагона. Снимка АП / БТА

 

Байдън е бил "много навътре" в оперативните подробности на операцията, чиято цел е била семейство Курайши да бъдат заловени живи. Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши  е разкрил ценна информация, когато САЩ са го задържали в Ирак през 2008 г. и е имало голяма вероятност да го направи отново, този път - като ръководител на ИДИЛ.

Докато е бил в ареста в САЩ, "той пееше като канарче", казва бивш висш служител за борба с тероризма, запознат с докладите от разпититеи цитиран от Си Ен Ен.

Американците са допускали, че Курайши може да се самовзриви по време на операцията също както предшественикът му Абу Бакр ал Багдади направи по време на смъртоносния рейд срещу него през 2019 г. 

Точно това се случи. В ситуационната стая Байдън получи доклад за "голяма експлозия", която според служителите в крайна сметка е убила Курайши и семейството му.

Взривът е станал, преди американските сили да влязат в сградата, разрушавайки третия етаж и изпращайки телата на живеещите там из околността. Възможно е целият трети етаж да е бил зареден с експлозиви.

Военни инженери са определили предварително, че експлозия на най-горния етаж не би довела до срутване на сградата.

„Съмнявам се, че е знаел това, когато е задействал тази детонация“, каза висш служител на администрацията. — Вероятно намерението му е било да убие всички в тази сграда“.

Все пак, с експлозията операцията още не е била завършена. Американските войници са убили висш заместник на Курайши, който се е барикадирел с жена си на втория етаж и е оказал съпротива.

След това от втория етаж са збягали няколко деца, които са били отведени на безопасно място.

По време на операцията американски хеликоптер е претърпял повреда и е бил отстранен на разстояние от обекта, но това не е било следствие от "вражески действия".

„В крайна сметка този хеликоптер успя да се измъкне от непосредствената целева зона и под контрол да кацне на друго място, където е взето решението да бъде деактивиран и да бъде унищожен“, казва интервюираният от Си Ен Ен служител.

Когато американските сили са напуснали мястото, те са получили положителна лицева и биометрична идентификация на целта.

Къщата след самовзривяването на Курайши. Снимка АП / БТА

 

Семейство на първия етаж на къщата, включващо мъж, жена и няколко деца, за които властите са смятали, че не са знаели за членовете на ИДИЛ, живеещи около тях, са били „отведени на безопасно място“, далече от сградата.

Но ситуацията е останала "напрегната", дори когато американските войници са напуснали района. При отлитането им друга група, описана от Пентагона като "враждебна" , е открила огън по хеликоптера им. Длъжностни лица твърдят пред Си Ен Ен, че това са били членове на клон на Ал Кайда, тъй като районът е крепост на свързаната с нея групировка "Хайат Тахрир ал Шам".  Със стрелба от вертолетите американските войници са убили двама от членовете на групата, преди останалите да избягат.

След края на операцията Байдън е бил очевидно много доволен от своите екипи и от докладите на командирите. Напускайки Ситуационната зала президентът е каза:  „Бог да благослови нашите войски“.