България остана на предпоследното 19-о място в смесената щафета по биатлон (4 по 6 км за жени и мъже) на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Милена Тодорова, Мария Здравкова, Владимир Илиев и Димитър Герджиков бяха затворени с обиколка след втория пост на Здравкова.

Тодорова направи една наказателна обиколка и използва пет допълнителни патрона, а Здравкова - два наказателни рунда и пет патрона. Така Илиев и Герджиков не стартираха.

От българския квартет отказаха изказвания след състезанието, което се проведе при много тежки условия - студено време и променливи пориви на вятъра, предаде пратеникът на БТА.

Щафетата на Норвегия взе златото след изключителен финален спринт на звездата Йоханес Тингес Бьо, който в последните метри изпревари Едуард Латипов (Руски олимпийски комитет) и Кентен Фийон Майе (Франция).

Йоханес Тингес Бьо прие последния пост от шеста позиция от брат си Тарей Бьо, но успя да изведе тима до златното отличие.

Марте Рьойзеланд, Тирил Екхоф, Тарей Бьо и Йоханес Тингес Бьо изминаха трасето за 1:06:45.6 час, след като допуснаха 3 наказателни обиколки и използваха 13 допълнителни патрона.

На второ място на 0,9 секунди остана защитаващият титлата си тим на Франция. Анаис Шевалие-Буше, Жулия Симон, Емилиан Жаклен и Кентен Фийон Майе завършиха с 3 наказателни обиколки и 11 допълнителни патрона.

Така Норвегия и Франция размениха местата си от "Пьончан 2018".

Бронзовото отличие спечели Руският олимпийски комитет в състав Уляна Нигматулина, Кристина Резцова, Александър Логинов и Едуард Латипов с пасив от 1.5 секунди с една наказателна обиколка и 13 допълнителни патрона.

Павел Ангелов при шейните

Павел Ангелов заема 28-ата позиция след първите два манша от олимпийската надпревара с шейни.

30-годишният българин даде време от 1:59.308 минути, като първото спускане за 59.555 секунди беше най-доброто му на Олимпиадата, в това число и шестте официални тренировки.

Ангелов участва на втора Олимпиада, като при дебюта си преди четири години в Пьончан той се класира на 37-о място в дисциплината. Лидер след първия ден на състезанието е германецът Йоханес Лудвиг с време 1:54.501 минута.

Защитаващият титлата си от "Пьончан 2018" Давид Глайршер (Австрия) се движи осми на 1.146 сек., световният първенец Роман Репилов (Русия) е 13-и на 1.772 сек. след слабо второ спускане, в което беше с повече от 1.2 секунда по-бавен от лидера.

В надпреварата участват 34 състезатели, а новият олимпийски шампион ще бъде определен утре, когато предстоят другите два манша, като финалните спускания започват в 21:15 часа местно време (15:15 часа българско).

Владимир Зографски в ски скока

Владимир Зографски преодоля квалификацията в олимпийската надпревара по ски-скок на малката шанца в националния център в Чжанцзякоу край Пекин.

Зографски завърши 13-и в пресявките с 99.7 точки, след като преодоля 97.5 метра.

Преди това той беше 22-и след пробния скок с 92.0 метра, като на два пъти беше връщан от стартовата позиция заради силен страничен вятър, който на моменти надвишаваше 6 м/сек.

Българинът влезе без проблеми сред 50-е най-добри, които продължават в основното състезание утре, когато от 19:00 часа местно врем (13:00 часа българско време) ще стартира първият скок.

"Условията не ме притесняват. Вятърът не ми пречи. Засилването ми днес беше по-бавно. Надявам се да го подобря за утре, когато вярвам, че ще се представя още по-добре. Олимпиадата е отлично организирана", заяви Зографски пред БТА.

Българинът, който участва на трети поредни Зимни игри, записа най-добро класиране на Олимпиада именно на малка шанца преди четири години в Пьончан (Република Корея), където се класира 14-и.

Победител в пресявките стана Мариус Линдвик (Норвегия) със 116.7 точки след скок от 100.5 м. Министърът на младежта и спорта Радостин Василев и председателката на БОК Стефка Костадинова, които снощи присъстваха на церемонията по откриване на Игрите в Пекин, днес бяха сред гостите на трибуните, за да подкрепят българския състезател.