В българската политика понятието "умен и красив" се наложи като определение за човек, който е безкомпромисно прозападен, иска в България да има върховенство на закона по европейски образец и се противопоставя на имперските попълзновения на Русия.

"Умен и красив" първоначално бе ироничен етикет, лепнат на европейците от евразийците, но той всъщност е доста точен. Няма по-умна и по-красива кауза от това България да стане истинска западна държава.

Трябва да се отбележи, че Кирил Петков и Асен Василев в последните дни стават все по-умни и красиви.

Мнозина съзряха голяма опасност в това, че между тях и президента Румен Радев изведнъж прехвърчаха искри. Това обаче би могло да се разглежда като оздравителен процес - както за "Продължаваме промяната", така и за България.

Защото Румен Радев не е автентично умен и красив. Той е - в най-добрия случай - ашладисано умен и красив.

Радев винаги е бил склонен на компромиси по отношение на членството ни в НАТО и се загрижи за върховенството на закона чак когато прокуратурата нахлу в президентството.

Защо една голяма част от автентично умните и красивите го припознаха като свой, си остава една от големите загадки на съвременната българска политика.

Първата тема, по която президентът се размина с Кирил Петков и Асен Василев, бе тази за Северна Македония.  Истината обаче е, че политиката на правителството по този въпрос е възможно най-добрата.

Ясно е, че България няма да свали ветото върху старта на преговорите между Скопие и ЕС, докато не бъдат решени историческите въпроси и свързаните с тях съвременни проблеми.

България обаче трябва всячески да се стреми да развива отношения със Северна Македония - икономически, културни, всякакви - защото това е нейният национален интерес.

Историческият въпрос е основателна причина да спираме Скопие за ЕС. Но не е основателна причина да замразяваме отношенията си.

Развитието на подобни отношения всъщност би подпомогнало и разрешаването на историческия въпрос.

Радев обаче се оказа в лагера на онези, според които историческите неразбирателства са повод за замразяване на всякакви отношения.

Това не е в интерес на България, а е в интерес на други държави - една много по-голяма от нас, намираща се на североизток и една по-малка от нас, с която граничим на запад.

Кирил Петков побърза да коментира, че с президента все още са един отбор. В този отбор обаче той и Асен Василев винаги ще бъдат резерви.

Към Петков и Василев има основателни съмнения, че са умни и красиви, ама не съвсем. И те са свързани точно с факта, че двамата играеха и все още играят в отбора на Румен Радев.

Колкото по-бързо те осъществят трансфер в отбора на умните и красивите, толкова по-добре за тях и за България.

Някак си не е нормално Харвард и "руският" Крим да са в един отбор.

Втората тема, по която се разминаха президент и правителство, бе смяната на ръководството на "Булгаргаз". Петков и Василев обясниха, че тази смяна е факт, защото старото ръководство е правело всичко възможно да саботира навлизането на азерски газ в България. И е пропуснало възможност да сключи по-изгодна сделка с "Газпром".

Ако това е вярно, то значи Русия е недоволна. А когато Русия е недоволна, Радев обикновено също е недоволен.

В атаката срещу кабинета по повод "Булгаргаз" се включиха още Румен Овчаров, Румен Петков, Бойко Борисов. Хора, които са известни с всички друго, но не и с това, че са умни и красиви.

А да си умен и красив вече не означава да си маргинален, а напротив - това е водещата политическа тенденция.

Дори в ДПС се опитват да го играят "умни и красиви" със законодателни инициативи, свързани със съдебната реформа.

ГЕРБ имаха прекрасна възможност да станат по-умни и по-красиви, като се включат в комисията за промени на Конституцията, свързани със същата тази реформа, но я пропуснаха.

Самият Радев се опитва да задълбочи умнокрасивата представа за себе си, като отдаде почит на жертвите на т.нар. Народен съд.

Кирил Петков и Асен Василев дори започнаха да го играят умна и красива левица. Те в прав текст обясниха на работодателите, че когато плащаш мизерни заплати, не си работодател, а робовладелец.

Както е известно за БСП, неумната и некрасива левица, интересите на пролетариата винаги са били на второ място, в най-добрия случай. На първо място са интересите на Кремъл.

Трудно е да бъдеш умен и красив в България. Има прекалено много външни сили, които не искат България да е умна и красива.

Можем само да се надяваме, че Кирил Петков и Асен Василев ще успеят да удържат на натиска.