За България 2014 г. се оказа изпълнена с драматизъм, оставки, политическо напрежение, разочарования, избори и зрелищния крах на една банка. Представяме ви някои от най-знаковите събития на годината в снимки.

 

Януари

Въпросът на годината. В случая той беше зададен от Ранобудните при втората им окупация на СУ "Св. Климент Охридски". Тя оцеля три дни и на 28 януари окупаторите се върнаха в аудиториите.

 

Оградата. Строителството й започна в първите дни на януари 2014 г. В края на годината идеята се разрастна - ограда ще има по протежение на цялата граница с Турция. Тя трябва да спира нелегалните имигранти.

 

Нежелани. Още на 3 януари 2014 г. Върховния комисариат за бежанците на ООН разкритикува България за отношението към бежанците, "поставени в нечовешки условия". След това през годината възникаха случаят "Розово", неприетите в училище деца бежанци в Калище...
Волният ездач на самолети. Годината започна на бързи обороти за лидера на "Атака" Волен Сидеров. На 6 януари в полет между София и Варна той сътвори поредния скандал.  Случаят с въздушното хулиганство влезе в съда. Самият Сидеров се превърна в пръв русофил на държавата, не вкара евродепутати, но на косъм успя да се провре в новия парламент.

Февруари

Битките за кворума. Така често изглеждаше пленарната зала в миналия парламент, заради прекратените предсрочно заседания. Причината - липсата на кворум. На 6 февруари ГЕРБ внесе поредния си вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" - този път за провал в политиката за сигурност.

 

Март

 

Стар президент, нова партия. На 7 март с членството си в партията майка БСП принудително се раздели Георги Първанов, както и последвалите го в АБВ Румен Петков, Росица Янакиева и т.н. Още на 14 януари Първанов обяви, че размразява проекта АБВ и ще участва самостоятелно на евровота. 
Ентусиазъм за референдум. Събирането на подписите с искане за провеждане на предложения от президента Росен Плевнелиев референдум по изборни въпроси започна още през февруари. На 25 март проф. Георги Близнашки, който оглави Инициативния комитет по въпроса, внесе тържествено в Народното събрание 560 хил.подписа. До провеждането на референдум така и не се стигна.

 

Кърджалийското кафе. На 22 март лидерите на ГЕРБ и ДПС неочаквано публично решиха да пийнат по кафе в центъра на Кърджали. След това засуканият казус с броя на членовете на ЦИК бързо намери изгодно и за двете страни разрешение. А "кърджалийско кафе" вече се превърна в синоним на сближаване между ГЕРБ и ДПС. 

 

Трагедия в Лясковец. На 14 март малкият град осъмна като сцена от екшън филм. Обграденият в дома си Петко Петков стреля срещу спецчастите и уби баретата Емил Шарков. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров определи случилото се така: "Операцията е успешна за обществото, за МВР е трагедия".

 Април

Кампания за евровот. На 25 април започна предизборната кампания за изборите за Европейски парламент. ГЕРБ направи любимите си мащабни предизборни мероприятия. Които се оказаха резултатни. Партията стана първа политическа сила, а социолозите масово признаваха, че са я подценили.
За народната република. Новият политик Николай Бареков беше свръхактивен и по време на кампанията. Поиска да възстанови "народната република", обеща, че за една петилетка ББЦ ще вдигне държавата от руините, пече кебапчета в ромските квартали и даже се чука с великденски яйца във фейсбук.   

 

 Май

1 май. БСП отпразнува своя традиционен празник. Лидерът Сергей Станишев обещаваше щедро, но по-малко от месец по-късно партията претърпя разгромяваща загуба на евровота. А след много увъртания самият Станишев избра да остане евродепутат и да сдаде властта  партията. От първото място в евролистата беше изместен от малко известния Момчил Неков, който скочи от №15 (номерът и на самата листа на БСП) до №1. Така се роди феноменът 15/15 - символ на доста особения успех на преференциалния вот. 

 

25 май. В изборната нощ Делян Пеевски се отказа да става евродепутат. Преди това от ДПС демонстративно го сложиха в листите си на избираемото второ място, с обяснението на лидера Лютви Местан, че такава е волята на местните партийни структури, които гласували като една за корпулентния политик. Той бил млад и успешен, по думите им.

 Юни

 

КТБ. Пук! Васпеевски изпадна в шизофренно разделение. На 20 юни КТБ поиска подкрепа от БНБ, която наложи специален контрол върху банката. В края на годината банката обяви фалит.

 

Къде е БНБ? На 17 юни управителят на БНБ Иван Искров обяви, че КТБ е стабилна. Само ден по-късно прокуратурата съобщи, че подуправителят на Централната банка Цветан Гунев е обвиняем, защото не е упражнявал контрол върху КТБ. В края на годината оставката на Искров е често обсъждана от политиците. Засега Искров не реагира на призивите да се оттгели по морални съображения.

Потопени. На 20 юни наводнения във варненския квартал "Аспарухово" и в Добрич отнеха живота на 13 души. 

 Юли

 

Оставка, оставкааа! 23 юли, 17,59 ч. Най-дълго исканата и най-трепетно очакваната оставка - тази на кабинета "Орешарски" - беше подадена. Най-накрая. Народното събрание я официализира с гласуване на 24 юли.  

 

На сбогуване. На 27 юли Конгресът на БСП избра нов лидер Михаил Миков. След 13 години начело на Столетницата Станишев зачезна към Брюксел, като остави партия с много проблеми и топящ се електорат.

Очаквайте: Как не скучахме през 2014 г. Годината в снимки (втора част).