"Ще приложа тази хипотеза, ще приложа и действията на други колеги преди мен."

Това каза правосъдната министърка Надежда Йорданова по повод днешното произнасяне на КС - че би могла да сезира ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Тя имаше предвид, че нейният сигнал би бил трети за няма и година - след предшествениците й Янаки Стоилов и Иван Демерджиев.

Тя каза, че "в резултат на анализ на действията и бездействията на главния прокурор ние ще започнем процедури".

Така и не стана ясно кои са конкретните сигнали, по които ще се иска импийчмънт на Гешев.

Йорданова напомни, че е очаквала решението на КС в тази посока и че искането за предсрочно освобождаване може да стане в хипотеза „тежко нарушение или системно нарушение на неговите права и задължения или съответно уронване престижа на съдебната власт“.

"Последиците от това решение са изключително важни", каза тя по адрес на КС.

И нарече утвърдената възможност на министъра да иска наказания на магистрати „една от важните гаранции срещу капсулиране на съдебната власт“. Както и че министърът стига до това, "когато други механизми в съдебната власт не се задействат, т.е. - имаме поредиця от бездействия във времето“.

Тя посочи само, че няма да повтаря мотивите а Янаки Стоилов, тъй като за тях тече дело във ВАС.

Зам.-министър Емил Дечев също не каза основното - кои са конкретните сигнали срещу Гешев, които ще бъдат окомплектовани и внесени във ВСС.

Той напомни, че от 11 конституционни съдии в момента 10 са приели, че министърът има компетентност да поиска от пленума на ВСС предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. 

11-ият е Янаки Стоилов - който внесе въпроса в КС, докато бе министър.

Дечев каза само, че в Министерството на правосъдието "са налице сигнали на обикновени граждани и на юридически лица за определени дейстивя на г-н Иван Гешев, които смятат, че по един или друг начин - с действия или бездействие е уровинил престижа на съдебната власт".

"Ние работим по тези сигнали, преценяваме внимателно кои действително заслужават да бъдат внесени в Пленума на ВСС, и кои не би следвало", каза зам.министърът.

Ето и съобщението на пресцентъра на ДБ:

Надежда Йорданова ще внесе искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Правосъдният министър Надежда Йорданова ще внесе възможно най-скоро искане до Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев след днешното решение на Конституционния съд (КС).

Според единодушното решение на 10-те гласували членове на КС, министърът на правосъдието може да прави предложение до ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор.

„Решението на КС е една от важните гаранции срещу капсулирането на съдебната власт. По този начин правосъдният министър може да е гарант, когато има поредица от бездействия. След решението на КС, аз в качеството си на министър на правосъдието ще задействам процедурата, въз основа на конкретни сигнали, но не само“, заяви каза министър Йорданова.

Според нея решението на Конституционния съд е очаквано, а текстът, който конституционните съдии тълкуват, е безспорен. След днешното решение на КС тя очаква ВСС да разгледа сигналите срещу Иван Гешев по същество.

„Ние подготвяме поредното предложение до ВСС за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор на база наличие на конституционни основания. Ще подготвим факти и доказателства, касаещи уронване престижа на съдебната власт. Те са свързани с конкретни действия и решения“, каза Надежда Йорданова.