Премиерът Кирил Петков, който е на двустранно посещение в Белград, заяви пред журналисти, че се надява Висшият съдебен съвет (ВСС) да махне главния прокурор Иван Гешев. Той говори пред журналисти по повод днешното решение на Конституционния съд, даващо право на министъра на правосъдието да внесе сигнали срещу обвинител номер 1 във ВСС и да иска отстраняването му.

"Аз съм много щастлив от днешното решение на КС. Сигурен съм, че министърът на правосъдието ще внесе факти, ясно показващи неправомерни действия, тук ще е много важна ролята на ВСС - въпросът е дали е готов да поеме отговорността, която му е дадена по конституция да си свърши работата. Надявам се това да се случи", каза премиерът пред журналисти. 

Кирил Петков каза още, че се готви за утрешния си разпит в прокуратурата. 

"Изготвям списък от лица, за които всички ние отдавна говорим, че са потенциален риск да са главните причини, че сме с огромно ниво на корупция. Това не е таен списък, всички ги знаем. Ще дам медийните публикации. Оттук-нататък трябва да говорим защо прокуратурата не е била действаща и тези публикации не са били разследвани. Има ясен факт, че Борисов каза, че има Мата Хари и знае коя е, прократурата никога не попита коя е тази дама, тя ли е донесла пачките и кюлчетата или са си били просто там. Прокуратурата има два избора - да се обяснява защо нищо не е направила досега, а другият - да се задейства", каза Кирил Петков.

В Белград Кирил Петков се срещна със сръбския президент Александър Вучич и с премиера Ана Бърнабич. Той заяви, че за региона е много важно да има максимална свързаност, "да може икономическото развитие да върви паралелно и да сме сигурни, че всички синергии между двете ни страни сме успели да ги отключим".

 
Енергийната ни свързаност ще бъде огромен приоритет, заедно сме много по-силни, заяви Кирил Петков. Той посочи, че гръцката газова връзка е голям приоритет за България, тъй като ще даде възможност Сърбия да има директен достъп до течен газ и до азерски газ.

Има голям потенциал да направим единен пазар за търговия на газ и бихме се радвали да организираме това в кратък срок, каза той. По думите на Петков целта е връзката на България със Сърбия, със Северна Македония и с Гърция да може да бъде обединена в общ пазар за търговия на газ.