Частната космическа компания SpaceX съобщи, че има опасност да загуби около 40 сателита, които изстреля миналата седмица.

Причината - геомагнетична буря, която е спряла тяхното разгъване в орбита. На 3 февруари компанията на Илон Мъск изстреля поредните 49 сателита по програмата Starlink, която цели да прати поне 12 000 апарата около Земята, с надеждата да бъдат одобрени още 30 000.

При последното изстрелване обаче геомагнетична буря от Слънцето удари външната атмосфера на Земята. Подобни бури са обичайни, когато има силни слънчеви изригвания, и в повечето случаи нямат сериозен ефект върху земната повърхност - атмосферата ни предпазва от тях. В горните слоеве обаче температурите се покачват заради бурята, плътността на атмосферата се вдига сериозно.

Хората на Мъск са направили всичко възможно да спасят сателитите, но по всяка вероятност до 40 от новите сателите ще изгубят височина и ще изгорят в атмосферата.

SpaceX прати и въведе в употреба вече 1465 сателита, като целта на първия етап е 1584 да са в орбита и да създадат първото ниво на сателитното "съзвездие", което да осигури интернет на отдалечение места на почти цялата планета.

Компанията на Мъск се похвали и със 145 000 потребители на Starlink в 25 държави - ръст с 5000 от ноември миналата година. Всеки от тях е платил 500 долара за хардуер и плаща по 100 долара на месец за самата услуга. Интересът обаче бележи спад, а загубата на 40 сателита ще е сериозен финансов удар дори за една от най-богатите компании в света.