Президентът Румен Радев свиква заседание на КСНС заради заплахи за националната сигурност и състоянието на въоръжените сили, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Темата е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Заседанието ще бъде на 15 февруари, вторник, от 14 часа. Предвидено е да има специален доклад на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Парламентарните партии, които участват в Консултативния съвет по право, вече са получили поканите си от държавния глава. Поканите са получени и в правителството.

Свикването на КСНС идва само ден след като министърът на отбраната Стефан Янев призна, че струпването на руски войски по границата с Украйна заплашва и българската национална сигурност, напомня БНР.

До края на седмицата започва съвместната охрана на българското небе с изтребители на Испания.

Последният КСНС беше на 10 януари и беше посветен на отношенията със Северна Македония, а след него заради положителен PCR тест на председателя на парламента Никола Минчев под карантина беше голяма част от политическото ръководство на страната.