Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание стартира днес процедурата по избор на нов гуверньор на Българската народна банка. Мандатът на сегашния управител - Димитър Радев, изтече още през лятото на миналата година, но политическите турболенции го оставиха на поста до момента. 

На практика днес депутатите от комисията приеха правила за изслушването и кандидатстването на искащите да поемат управлението на централната банка. За да няма съмнения във форсиране на процеса бе решено, че 20-дневният срок за подаване на документите ще започне да тече едва след като Народното събрание вземе официално решение за смяната. 

Това означава, че има достатъчно време, защото решението ще дойде след приемането на Бюджет 2022. 

Припомняме, че опит за стартиране на смяната бе направен още в предния парламент, но времето му бързо изтече и така тя бе спряна. Тогава се смяташе, че един от основните кандидати ще бъде именно председателят на бюджетната комисия - Любомир Каримански от "Има такъв народ". Сега той не е коментирал дали ще кандидатства за гуверньор, а името се спряга и за възможен нов шеф на Комисията по финансов надзор. 

Разбира се, не е изключена и възможността за втори мандат на Димитър Радев, защото законът го позволява. Въпреки че последният не е известен със скандални решения през последните години, той често е бил критикуван от Каримански, така че едва ли "Има такъв народ" ще са склонни да подкрепят Радев. Самият той също не е коментирал дали ще поиска втори мандат. 

Кой ще поеме ръководството на БНБ сега е от изключителна важност, защото именно този гуверньор ще бъде човекът, който трябва да преведе страната през последните години на ERM II и да поеме главната тежест по приемането ни в еврозоната. Очакванията на правителството са да успеем да влезем в клуба на богатите през 2024 г., но трябва да се има предвид, че това е пожелателна дата и че според много експерти е невъзможна. 

През това лято пък изтича задължителния срок, който страната ни трябваше да прекара в т.нар. чакалня на еврозоната, който е две години. След това започват сондажите за евентуална дата за приемане, която зависи както от макроиномомическите ни параметри, така и от критериите  от Маастрихт и решенията на отделните страни-членки. 

Министърът на финансите Асен Василев, който е другият основен играч по приемането на еврото, вече изрази желание неговият партньор в задачата - гуверньорът на БНБ, да бъде човек "който си тежи на мястото в международен аспект". 

Идва и нов Фискален съвет

Междувременно днес стартира и процедурата по избор на нови членове на Фискалния съвет. Мандатът на старите петима изтече през ноември. 

На практика това е орган, който е независим от правителството и който извършва независимо наблюдение и анализи на бюджетната рамка "с оглед поддържане на устойчиви публични финанси и повишаване качеството на официалните макроикономически и бюджетни прогнози чрез извършване на безпристрастна оценка, основана на обективни критерии, както и повишаване на прозрачността и информираността на обществото за фискалното управление на страната."

В момента съветът се води от Проф. Борис Грозданов, а другите членове са доц. Григорий Вазов, Дора Андреева, Любомир Дацов и Юнал Тасим. 

Под сурдинка за нов председател на Фискалния съвет се спряга депутатът от БСП Румен Гечев. Нито той, нито партията му обаче потвърждават слуховете.