"Подпалвачката" по едноименния роман на Стивън Кинг излиза на голям екран на 13 май, петък, съобщават от "Форум филм", информира БТА. Филмът ще е достъпен в същия ден за гледане и в стрийминг платформата Peacock. Това е поредна екранизация на един от най-хитовите романи на писателя.

Фантастичният трилър разказва историята на момиче с невероятната дарба да създава огън с ума си. То се бори да разбере себе си и да защити семейството си от сенчеста правителствена агенция, която иска да я залови и контролира.

Повече от десетилетие младите родители Анди (Зак Ефрон, "Най-великият шоумен") и Вики (Сидни Лемън, "Наследници") се укриват в отчаян опит да опазят дъщеря си Чарли (Райън Кийра Армстронг, "Черната вдовица") от това да бъде заловена и подложена на безкрайни тестове, а безпрецедентните ѝ пирокинетични способности - да бъдат използвани за създаване на оръжие за масово унищожение.

Анди е научил Чарли да потиска силата си, която се активира от гняв или болка, но когато момичето навършва 11 години, огънят става все по-труден за контролиране. След инцидент, който разкрива локацията на семейството, мистериозен оперативен агент е изпратен по петите им, за да залови Чарли и да я сложи под контрол веднъж завинаги.

"Подпалвачката" по изключително оригинален начин разглежда темите за вмешателството на силните на деня в свободата на индивида, съзряването и откъсването ни от дома, трудностите при изразяването на най-съкровените ни мисли и опасността от потискането на силните ни чувства и страхове.

Съчетавайки най-доброто от романа на Стивън Кинг и последните технически достижения на седмото изкуство, филмът ще порази както феновете на романа, така и тези, които за първи път се сблъскват с историята Чарли", разказват от "Форум филм".

Режисьор е Кийт Томас  (The Vigil), сценарият e на Скот Тиймс ("Хелоуин убива"). Продуценти са Джейсън Блум ("Хелоуин", "Невидимият") и носителят на "Оскар" Акива Голдсман ("Красив ум"). Музиката на филма е на легендарния режисьор и композитор Джон Карпентър и колегите му от франчайза "Хелоуин" - Коди Карпентър и Даниел Дейвис. В ролите са още Глория Рубен, Къртууд Смит, Джон Бисйли, Майкъл Грейайс, Тина Янг и др.