Американският техногигант вдига заплатите на работниците си в магазините с от 2% до 10%, съобщи Gizmodo. Мярката засяга повечето, които работят присъствено, и е с цел да ги задържи.

Масови напускания станаха нещо обичайно в последните месеци в САЩ, особено след като много работници отказаха да се върнат в офисите. В началото на пандемията се очакваше, че само около 15% ще искат да работят от вкъщи след като мерките се отменят. Те обаче се оказаха над 55%, особено в компании от този тип.

Но Apple се нуждае и от хора в магазините от бранда си и особено техническата поддръжка (т.нар. Genius Bar). Основно това засяга и по-дългосрочни работници, започнали работа преди 2020-та.

В Щатите много бизнеси изпитват недостиг от работна ръка, особено когато става дума за присъствена работа. Добрата новина е, че все повече компании предлагат нечувано дълги отпуски и болнични, нещо необичайно за Страната на неограничените възможности, в която работническите права са доста по-ограничени от това, с което сме свикнали в Европа.

На Стария континент обаче също има недостиг на работна ръка - особено в медицината, продажбите и комуникациите.