Ще има ли война или не, се пита целият свят. На този фон новината, че Русия започва да връща части от войските, струпани по границата с Украйна, в казармите, изглеждат обнадеждаващо. Същевременно президентът Румен Радев едва  днес събра Консултативен съвет за национална сигурност по темата, но по-добре късно, отколкото никога. И дано на политиците ни не им се налага да вземат тежки решения.

Вътрешнополитическите турбуленции не спряха дори в деня, който политиците посветиха на “международното положение”. Специализираната прокуратура съобщи, че получила купчина документи по т. нар. история "Барселонагейт”. Първо, 219 страници от Испания. Непреведени. Второ, 26 страници от ДАНС на английски, те също не са преведени към днешна дата. Разследването на къщата в Барселона било готово на 90 на сто, но обвинението не съобщи накъде отиват нещата. Съспенсът продължава. 

Опасността от конфликта в Украйна вече се отразява пряко на страната ни, но не бива да забравяме и другата заплаха, която от две години вече ни тормози - COVID. Да, заболеваемостта в цялата страната спада, но за съжаление не е така при смъртността. Починалите са 18,41 на 100 хил. души за 14-дневен период. За предходния период тя беше 16,63.

И тази година приемането на бюджета явно няма да мине без добрата стара тема - партийната субсидия. Тя бе отново повдигната през изминалите няколко дни, в т.ч. днес, от представители на "Има такъв народ" (ИТН). Оказва се, че май само те от управляващата коалиция искат субсидията да се намали на един лев за глас.  И не е ясно дали ще успеят да изпълнят предизборното си обещание. 

Когато говорим за политици и пари, оказва се, че заплатите на родните държавници също растат почти със скоростта на цените в супермаркетите. За разлика от не толкова бързия ръст на надниците на простосмъртните данъкоплатци. Така от 1 март основното месечено възнаграждение на депутат става 5616 лв.  Заплатите на председателя на парламента и премиера стават 8704 лв. Президентът ще получава 11 232 лв.