И тази година приемането на бюджета явно няма да мине без добрата стара тема - партийната субсидия. Тя бе отново повдигната през изминалите няколко дни, в т.ч. днес, от представители на "Има такъв народ" (ИТН).

Формацията, както е известно, настоява партиите, преминали бариерата от 1% на парламентарни избори, да получават по 1 лев на глас. От ИТН няма и как да се откажат от това си искане, най-малкото поради факта, че въпрос за намаляването на субсидията бе включен в организирания през 2016 г. от "Шоуто на Слави" референдум. А референдумът даде старт на политическата кариера на партията.

Тази сутрин председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански (ИТН) даде заявка, че ИТН ще настоява субсидията, която в момента е 8 лева на действителен глас, да стане отново 1 лев. Това е въпрос, който се решава с приемането на държавния бюджет, като в момента той е на етап предложения между двете четения.

От думите му обаче се разбра, че въпросът не е бил поставян като "крайъгълен камък" по време на преговорите за съставяне на правителство. Тоест, остава висящ.

Какво смятат останалите коалиционни партньори?

"Считаме, че въпросът със субсидиите и общественото финансиране на политическите партии трябва да се разгледа при широко публично обсъждане. Също така считаме, че субсидията е важен инструмент, който гарантира, че политическите партии могат да се издържат самостоятелно без да се поддават на лобизъм през външно финансиране", това посочиха от пресцентъра на водещата формация "Продължаваме промяната" в отговор на запитване на Клуб Z.

Макар в отговора да не се съдържа конкретика, става ясно, че от ПП надали биха приели субсидия на такива ниски нива, защото това би върнало риска от сенчесто финансиране на партиите.

Припомняме, че с въвеждането на субсидията от 1 лев (променено по-късно с едно драматично гласуване и прегласуване в парламента, когато стана 8 лева - по предложение на БСП), бе въведена и възможността за дарения и от дъжавни, и от общински, и от частни предприятия, както и от физически лица. Безлимитно. Текстът с безлимитните пари от частните юридически лица обаче бе отменен миналата година с решение на Конституционния съд (КС), след като КС бе сезиран от президента Румен Радев.

Така на партиите им останаха субсидията от 8 лева, членският внос, даренията от физически лица, завещанията, банкови лихви, издателска дейност, авторски права и ползване на интелектуална собственост, както и от продажба и разпространение на печатни, аудио- и аудиовизуални материали с партийно-пропагандно съдържание.

Остана и текстът в закона за политическите партии, според който държавата и общините предоставят безвъзмездно на партиите, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност. Правилото важи и за партии, минали еднопроцентовата бариера. Всички те обаче имат задължението да си плащат режийните разходи. От ИТН дават сега заявка, че ще поискат формациите поне да плащат наем за централите си.

Подкрепа ИТН няма да получи и от БСП, която настоява за субсидията от 8 лева и която де факто я предложи. От "Демократична България" също са против 1 лев субсидия с мотива, че това обрича малките партии на мизерно съществуване и не им дава перспектива за развитие, което да ги постави в конкурентна среда с останалите. Оттам обаче са готови за дискусия за слагане на таван на субсидиите. ДПС може и да предложи 0 лева субсидия преди години - за да иронизира предложението за 1 лев, но официално от партията поддържат тезата за 10 лева на глас.

Или ако ИТН бъде подкрепена за настояването си изобщо, то подкрепата ще дойде от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов въведе единия лев - уж за да отговори, макар години по-късно, на референдума на Слави Трифонов и екипа му.

"Пазарлък" по темата обаче не се очаквало, научи Клуб Z. А да се гласува "по съвест".