Новак Джокович не е антиваксър, като малък е бил имунизиран с всички задължителни ваксини. Но иска да има правото на избор. И би жертвал участия в други турнири от Големия шлем, ако отново го задължат да си постави инжекция срещу COVID-19.

Това заяви световният №1 в тениса в интервю за Би Би Си. Това е първото му изявление, след като през януари бе депортиран от втори опит от Австралия, тъй като опита да влезе в страната с медицинско изключение за наскоро прекаран COVID-19, но държавата упражни правото си да не го допусне. Случаят му бе решен от федерален съд, зачел мотивите на министъра по имиграцията, че Ноле представлява "обществена опасност", бъдейки неваксиниран.

На въпрос дали не би участвал, например на "Ролан Гарос" и "Уимбълдън", ако го задължат да се ваксинира, Джокович отговаря следното:

"Да, това е цената, която съм склонен да платя."

И обяснява:

"Никога не съм бил срещу ваксинацията. Като дете съм се ваксинирал. Но винаги съм подкрепял правото на избор сам да решаваш какво да слагаш в тялото си."

Той се надява, че изискванията за участия и пътувания ще се променят и се надява, че ще може да играе "още много години".

"Принципите за правото на вземане на решения за моето тяло са по-важни от всяка една титла или каквото и да било друго. Опитвам се да бъда в синхрон с тялото си, доколкото е възможно", добавя той, казвайки още, че винаги се е стремял да живее природосъобразно, да мисли, да се храни и живее здравословно.

През годините е променил диетата си, времето за сън, начина мислене и възприемане на света...

Все пак той си оставя отворена вратичка в интервюто пред Би Би Си - "в бъдеще е отворен за възможността да се ваксинира срещу COVID-19, тъй като всички ние търсим решение да се справим със заразата".

И отново допълва, че не е срещу ваксинацията и не я разглежда като нещо ненужно, напротив. Вълнува се от пандемията и търсенето на лек.