В ситуация на "изгубени в протестите" се оказа днес правителството, смесвайки информация за протестите на пожарникари, полицаи, надзиратели и симпатизанти на "Възраждане".

Всичко започна, след като днес говорителката на правителството и началничка на кабинета на премиера - Лена Бориславова, цитирайки вътрешния министър Бойко Рашков, обяви: един от 19-те души, посочени от премиера в прокуратурата сред главните виновници за корупцията у нас, организира набирането на криминалнопроявени лица срещу заплащане, които да се включат в протеста на полицаите, пожарникарите и надзирателите в затворите тази неделя.

Рашков информирал за това колегите си на оперативно заседание на правителството, а след него Бориславова информира и медиите.

"Обсъдихме протестите. Премиерът днес ще проведе срещи с протестиращите полицаи и пожарникари. Информирани бяхме от министър Рашков, че в цялата страна тече организация криминално проявени субекти да участват в протестите, стимулирани със заплащане. Част от организаторите са купувачи на гласове, известни на МВР. На протеста на МВР в събота - криминално проявени лица са стимулирани да участват в този протест. Един от 19-те души, посочени от премиера в прокуратурата, участва също в това", каза Лена Бориславова.

 
По-късно в Министерския съвет премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков се срещнаха с председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов и след това Рашков обяви, че е станала грешка и провокаторите нямало да са на протеста на полицаите:

"Грешка е станала. Имаме предвид протестите в сряда, които се подготвят. 

Ще се въздържа да кажа за кое лице става дума, по-добре да каже премиерът. Ще вземем всички законни мерки, за да бъдат избегнати всички нежелани последици."

В сряда има друг протест - на партия "Възраждане", срещу зелените сертификати. Лидерът Костадин Костадинов заяви, че протестът ще се проведе от 11.00 ч пред Министерски съвет на 23 февруари.
 
След срещата на СФСМВР с премиера и вътрешния министър стана ясно, че заплатите на полицаите няма да бъдат вдигнати сега с 20 на сто и следователно в неделя те ще протестират заедно със служителите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (надзирателите в затворите). Рашков обаче не пропусна да сложи клин между работещите в двете структури: 
 
"Няма съмнение, че възнагражденията са изостанали включително и от заплатите на някои други сродни ведомства, например ГДИН към Министерството на правосъдието. По времето на кабинета “Борисов” се увеличиха заплатите в някои ведомства с 30 на сто, МВР не беше в това число."  

Премиерът и Рашков стартират редовен диалог със СФСМВР, като следващата среща е в понеделник. Председателят на синдиката Валентин Попов каза, че е доволен, но че недоволството им продължава и ще бъде изразено публично.

"Ние сме разговаряли с представители на управляващата коалиция преди формирането на парламента и кабинета и сме заявявали неведнъж, че ако в МВР започне реформа, ние ще я подкрепим с всички възможности и сили, дори и да има непопулярни мерки. Не мога да конкретизирам в момента, защото сме далече от този етап. Ние държим на задълбочен функционален анализ и мерки за преодоляване и реформиране на министерството. Тази вечер ще има протест във Варна, утре в Русе, в неделя протестът в София ще се проведе. Нямаме данни към момента, че ще се случи 20 на сто увеличение на заплатите. Бяхме уверени, че относно набирането на криминалнопроявени не става въпрос за протест на служители на МВР", каза Валентин Попов.

Премиерът Кирил Петков също декларира, че с полицейския синдикат ще работят ръка за ръка. 

Същевременно синдикатът на пожарникарите, който свиква протест в събота, се обиди, че не е поканен на разговори в Министерския съвет. 

„Не мога да кажа дали има информация за данни за криминални контингенти, които организират протести, които да се слеят с нас -  заяви пред журналисти президентът на НСПС "Огнеборец" Венцислав Станков. - Категорично се разграничаваме от такива лица, ако действително има намерения за присъединяване към нашия протест.“

Синдикатът на служителите на затворите в България, който ще протестира в неделя с полицаите, реагира гневно срещу идеите да се правят поредните функционални анализи на МВР и МП.

Освен с протестите, днес правителството се занимаваше и с армията. 

След вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност, който препоръча на правителството да финансира приоритетно Българската армия, кабинетът отпусна 200 млн. лв. за целта. Става дума за приемане на оферта от 35,5 млн. лв. за придобиване на радиокомуникационно оборудване, "тъй като закупените бойни машини и танкове не могат да комуникират помежду си" по думите на Лена Бориславова. Одобрени били и инвестиционни разходи от 60 млн. лв. за силите за специални операции за нови бронирани и високопроходими автомобили, както и модернизация на танковете Т-72 на стойност 99 млн. лв. 

Правителството е предприело и изменения в Наказателния кодекс, за да отговори на критики на Европейската комисия от 2019 г., че нямаме адекватни наказания за компютърни престъпления, за детската сексуална онлайн експлоатация и за престъпления срещу интелектуалната собственост.