„Вчера в Брюксел Кирил Петков заяви, че България е лъгала за Шенген. Това да ходиш да си плюеш държавата не е национално отговорно. 11 пъти ЕК и ЕП са приемали различни решения и резолюции, че България е изпълнила критериите за Шенген. Няма премиер или канцлер, който да е дошъл в България и да не го е потвърдил. За кое сме излъгали“.

Този коментар направи в събота на партийна среща, този път в Разград, лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.  Поводът изявлението на министър-председателя Кирил Петков от Брюксел вчера.

Борисов нападна Петков и за разговора му с президента на Руанда Пол Кагаме на тема корупция.

„Да те похвали диктатор, избил журналисти и граждани, и опозиция, е скандално. Но очевидно това е еталонът, по който действат управляващите. Сегашното управление има подкрепата единствено на африкански лидери“, обяви още бившият премиер. 

„Хемус“ няма да стане никога, ако не се върне ГЕРБ. И „Струма“ няма да стане", закани се още Борисов, но не обясни защо те не са станали факт през над 10-годишното управление на партията и оглавяваните от него три правителства.

Точно строителството на магистрала "Хемус" по времето на ГЕРБ се прочу през последните месеци със силно оспоримите си практики - т. нар. инхаус процедури.

Управляващите превърнаха програмата „Региони в растеж” в „Региони в застой“, каза още той в традиционната си съботна порция критики към управлението след него.

Борисов първо обяви, че ГЕРБ не трябва да се поддава на популизма на правителството, после надълго обясни как той предложил ДДС за храните да стане 9 процента, а след него тази идея повторил президентът Румен Радев.

"Той говори, както срещу нас. Чие е това правителство? Това правителство е твое", каза той към Радев.

А след това Асен Василев попарил очакванията на бранша за намалено ДДС.

От думите на Борисов стана ясно и че въобще Радев взаимства критиките си от ГЕРБ. Така бившият премиер обясни своето внезапно подобрило се отношение към президента. И на КСНС за Северна Македония били предложенията на ГЕРБ, както и за намаляването на ставките, разясни той.