България е лъгала досега европейските си партньори, че изпълнява критериите за влизане в Шенген. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел след края на срещата на върха „ЕС-Африкански съюз“.

Това станало ясно след разговор с неговия колега Марк Рюте от Нидерландия. Тази страна е главният противник на влизането на България в Шенгенското пространство за свободно движение.

Германия ще ни помага в строителството на магистрали. С Франция договаряме сътрудничество в сферата на железопътния транспорт и ядрената енергетика, отбеляза министър-председателят. Той добави, че България ще продава оръжие на Египет без посредници.

От думите му също стана ясно, че Руанда е похвалила страната ни за борбата с корупцията.

Такива са резултатите от първото участие на Кирил Петков в Европейски съвет.

По отношение на Шенген България в продължение на години е лъгала и не е изпълнявала обещанията си, каза Петков. Европа просто ни няма доверие.

„Трябва ново ниво на доверие. Те подават ръка, но всички знаем приказката за лъжливото овчарче. Сега е важно да покажем, че новото българско правителство прави това, което обещава. Спазвали сме критериите номинално, сега трябва да ги спазваме и ефективно“, заключи министър-председателят.

Това означава наистина да няма контрабанда по границите ни, наистина да има контрол на границите на ЕС, да гарантираме, че постигаме всичко не само като реторика, но и като закони.

Петков обещал на Рюте да започнем диалог в сфери, в които европейците виждат потенциални дефицити от наша страна. Трябва гаранция, че нашите митници си вършат на 100 процента работата. И Рюте видял истинско желание от страна на сегашния ни кабинет да се напълни със съдържание всичко, за което е говорено през последните години.

Кирил Петков бе попитан значи ли това, че вече няма времева рамка за влизането ни в Шенген.

„Хората искат резултати. Европейските ни партньори също. Те знаят, че номинално сме там, но не вярват в съдържанието. Сега е въпросът да обърнем тази реторика. Дават ни кредит на доверие. Трябва да го изпълним с резултати“, отговори той.

На срещата между Петков и германския канцлер Олаф Шолц е обсъдено строителството на магистрали у нас и използването на опита на Берлин. Премиерът припомни, че Германия има едни от най-добрите магистрали в света. Става дума за пренасяне на това качество у нас.

С Макрон българският министър-председател е говорил за сътрудничество в жп транспорта и ядрената енергетика.

"Ще направим бърза работна група, в която да говорим по двата въпроса. Споделих, че България се радва, че ядрената енергетика остава като възможност въпреки Зеления пакт. В тази междинна позиция ѝ се дава все повече "зелена светлина", отговори той на уточняващ въпрос на Клуб Z.

Кирил Петков разговаря с египетския президент Абдел Фатах Сиси.

 

Оръжие за Египет срещу втечнен газ

Кирил Петков е разговарял и с египетския президент Абдел Фатах Сиси. С него са обсъдени оръжейни сделки.

„Обещах му, че ако иска да купува от българското производство, особено в отбранителната индустрия, за първи път ще може да го прави без посредници, директно от държавата. Защото единственото, което ме интересува, е държавните предприятия, а също така и частните, които са в тази сфера, да правят максимално добра търговия в макссимално добри условия, а не да осребряват някакви посредници“, каза Петков.

Той се похвалил пред Сиси, че страната ни е с нулева корупция. И че е от малкото в отбранителната индустрия, които ще осигурят на Египет директна работа с държавата.

Предстои посещение на египетска правителствена делегация у нас, за да се види каква част от производството ни интересува арабската република. Египет пък има възможност да ни доставя втечнен газ.

От Руанда ни похвалиха и обясниха как да борим корупцията

За корупцията е говорено и с президента на Руанда Пол Кагаме, продължи Петков. От изказването му се разбра, че двамата са си говорили на „ти“.

Премиерът започна с това, че в Руанда се намира най-голямото летище в Централна Африка, без да стане ясно какво има общо това с темата – както за корупцията, така и за оръжейните сделки.

След което сподели какво му е казал Кагаме за корупцията и борбата с нея:

„Виждам това, против което се бориш. Знаеш, че аз от 150-то място паднах на 52-о. (Очевидно Петков е имал предвид изкачване, а не падане – б.р.) В момента сме по-добри от България. Пътят, по който си тръгнал, е много верен. Не се вземат на прицел малките хора, които правят корупция. Вземаш на прицел големите босове. Защото всичко тръгва отгоре. Така че ме поздрави – явно е следял новините какво се случва в България.“