Ако Русия атакува Украйна, войските на НАТО в Източна Европа ще бъдат подсилени допълнително.

Това заяви по време на изказването си на Мюнхенската конференция вицепрезидентката на САЩ Камала Харис.

Тя предупреди Москва, че ще бъде застрашена от „сурови и бързи“ икономически санкции, предаде Франс прес, информира БТА.

„Няма да се ограничим с икономически мерки. Ще подсилим още повече съюзниците си от НАТО по източния фланг“, каза тя в слово на конференцията по сигурността в Мюнхен.

САЩ изразяват убеденост, че Русия смята скоро да нахлуе в Украйна; междувременно зачестяват сблъсъците по фронтовата линия с проруските сепаратистки територии.

Кремъл продължава да отрича, че планира да атакува съседната страна, но иска гаранции за сигурността на Русия, по-специално НАТО да се изтегли от Източна Европа, което Западът категорично отказва.

„Русия все още казва, че е готова да преговаря. Същевременно обаче тя стеснява пътя на дипломацията“, обвини Камала Харис действията на Москва и подчерта, че изтеглянията на войски, обявени от Кремъл, „не отговарят на реалността“.

САЩ вече разположиха допълнително близо 6000 военнослужещи в Румъния, Полша и Германия, напомни тя.

Нашите сили „ще бранят всеки сантиметър от територията на НАТО“, увери Камала Харис.

САЩ безпрекословно се придържат към член 5 от устава на НАТО, който предвижда колективен отговор при въоръжено нападение срещу една или няколко членки на алианса, заяви тя, цитирана от ТАСС. Харис добави, че същото мнение споделят президентът Джо Байдън и целият американски народ.

Очаква се вицепрезидентката Камала Харис да разговаря с украинския президент Володимир Зеленски.

Столтенберг: Москва се изправя пред НАТО с искания, които не могат да бъдат изпълнени

Москва се изправя срещу НАТО с искания, които знае, че алиансът не може да изпълни, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг днес, съобщи Ройтерс.

"Опасността сега е комбинацията от това мащабно струпване на войски с много заплашителна реторика, поставяща искания, за които знаят, че не можем да изпълним, и казват: Ако не ги изпълним, ще има военни последици", каза Столтенберг пред Мюнхенската конференция по сигурността.

"Това е новото нормално, че имаме Русия, която открито оспорва основните ценности на европейската сигурност, а след това демонстрира волята си да използва сила или заплаха за сила, за да постигне своето желание", добави той.

Столтенберг уточни днес, че е изпратил писмо до руския външен министър Сергей Лавров с предложение за повече разговори за предотвратяване на евентуален конфликт в Украйна, но предупредил Москва за опасността от поставяне на неизпълними изисквания в сферата на сигурността.

Шефът на НАТО също така заяви пред Мюнхенската конференция по сигурността, че няма признаци за изтегляне на Русия от границите на Украйна - въпреки твърдението на Москва от тази седмица, че е започнала изтеглянето на войски - и че рискът от конфликт е реален, тъй като Москва продължава да увеличава военните си сили там.

"Поканих Русия и всички съюзници от НАТО на срещи в Съвета НАТО-Русия. И повторих поканата си в писмото, което изпратих на министър Лавров в четвъртък", каза той.

"Изключително сме загрижени, защото виждаме, че те продължават да увеличават военното си присъствие, продължават да се подготвят. В Европа ние никога след края на Студената война не сме виждали толкова голяма концентрация на войски в бойна готовност", каза той.

В рядко срещано признание за границите на дипломацията Столтенберг заяви също така на конференцията, че Москва е поставила искания за сигурност, които Кремъл знае, че НАТО никога няма да може да изпълни.

В своето изказване председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че заплахата на Москва към Украйна може да промени цялата международна система и ще се отрази негативно в икономически план на Москва.

"Светът наблюдава невярващо най-голямото струпване на войски на европейска земя от най-мрачните дни на Студената война, защото събитията от тези дни биха могли да преобразят целия международен ред", добави Фон дер Лайен.