Засега нещата с COVID-19 вървят добре. Съгласно сегашния сценарий, по който се движи страната, тази седмица трябва да има пречупване на последния тренд - на смъртността.

Това прогнозира във вторник по бТВ математикът проф. Николай Витанов.

На въпрос защо отпада зеленият сертификат, той се изрази образно: „Когато духа вятър - всяко нещо, с което може да се наметнете, дори да има дупки, е полезно. Така че той все още е полезен. Като спре вятърът - няма да има нужда от него и ще си отпадне".

„Случаите спадат. Преди една седмица по това време бяха 6000, преди две - 8000, а сега са около 4000. За края на март в едно интервю казах, че очаквам под 5000 случая на ден. Ето ги”, коментира той.  

Когато заболеваемостта падне под 400 на 100 000 души население, голяма част от страната ще е излязла от Етап 2 и ще се намира в Етап 1. Когато падне под 150 на 100 000, се излиза от Етап 1 и се отива в Етап 0, каза още математикът.

По думите му какво ще се случи през есента зависи от това как народът ще се отнася към пандемията и до каква степен ще е ваксиниран.

„Може да се каже, че доста неща зависят от това, образно казано, как ще си вържем гащите. В настоящия момент не сме си вързали добре гащите, защото ваксинацията е слаба, част от народа е доста инатест”, смята той.

„Кой умира в момента - възрастни хора, които не са ваксинирани”, добави Витанов.