Австралия, Канада и Япония обявиха свои санкции срещу Русия, след като САЩ и Европа направиха това заради признаването на сепаратистките републики в Източна Украйна и изпращането на руски войски в тях, предават световните медии. Китай обаче се противопостави на наказателните мерки и заяви, че няма да го последва.

Австралия незабавно ще започне да прилага санкции срещу руски физически лица, които смята за отговорни за действията на страната срещу Украйна, заяви премиерът Скот Морисън на пресконференция, предаде БТА.

Япония ще наложи санкции на Русия заради действията й в Украйна, включително забрана за емитиране на руски облигации в Япония и замразяване на активите на определени руснаци, обяви днес японският премиер Фумио Кишида, цитиран от Ройтерс.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви първи кръг икономически санкции срещу Русия, ден след като Москва призна сепаратистките райони Донецк и Луганск за независими, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Министър-председателят заяви, че Канада изпраща неколкостотин допълнителни военнослужещи в Източна Европа. Той уточни, че още близо 460 служители на канадските въоръжени сили ще бъдат изпратени в Латвия и района, за да подкрепят НАТО. 

По думите му също така Отава предприема редица действия заедно със съюзниците си, за да изолира финансово Русия.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба определи като силен "първи ход" обявения от президента на САЩ Джо Байдън пакет санкции срещу Москва, предаде Ройтерс. Кулеба заяви още, че е получил от американските служители обещание за допълнителни оръжия.

"Санкциите, които президентът Байдън обяви днес, изглеждат силни, ако ги разглеждаме като първи ход", заяви Кулеба във вторник в интервю за "Фокс нюз".

Китай е проитив

"Ние вярваме, че санкциите никога не са основният и ефективен начин за решаване на проблеми. Китай винаги се противопоставя на всякакви незаконни едностранни санкции", каза говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин, цитиран от Си Ен Ен.

Той добави, че страните трябва да търсят решение чрез диалог и преговори.

Хуа запита реторично и какво са постигнали предишните санкции на САЩ срещу Русия:

„Решиха ли проблема? Светът по-добре ли е заради санкциите на САЩ? Проблемите на Украйна ще бъдат ли разрешени автоматично чрез налагането на санкциите на САЩ срещу Русия? Ще бъде ли сигурността на Европа по-сигурна в резултат на санкциите на САЩ срещу Русия? Мисля, че трябва да се опитаме да решим проблема чрез диалог и преговори."

Белият дом: Определено не се планира среща между Байдън и Путин

Евентуална среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин "определено" не се планира в момента, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от световните агенции.

По думите на говорителката на Байдън лидерът на САЩ е като цяло отворен за дипломация и преговори на най-високо равнище, но сега, когато Русия задълбочава конфликта в Украйна, не е подходящият момент.

"Ние никога няма да затворим напълно вратата за дипломацията", заяви Саки, цитирана от ДПА, но подчерта, че е нужна промяна на курса от страна на Москва.

Такава среща между двамата лидери се обсъждаше през последните дни. Байдън беше дал принципно съгласие за срещата, а Кремъл също изглеждаше отворен за идеята, посочи Белият дом.