Новак Джокович ще бъде №1 в мъжкия тенис още няколко дни - до понеделник, когато на върха ще стъпи Даниил Медведев. Това стана възможно, след като  квалификантът Иржи Весели (Чехия) победи сърбина на четвъртфиналите на турнира в Дубай от ATP 500 с награден фонд $2,95 млн. - с 6:4, 7:6(4).

28-годишният левичар Весели, 123-ти в световната ранглиста, надделя след почти два часа игра.

На 28 февруари Медведев ще стане 27-ият тенисист, достигнал до номер 1 в света. Той щеше да постигне това и със спечелване на титлата в Акапулко, но сега ще седне на трона и без такъв успех.

Сърбинът е на върха на класацията за рекордните 361 седмици, а последната му серия, която приключва в неделя, е от 86 седмици.

"Страхотно е за тениса, че ще имаме нов номер 1. Новак е толкова велик шампион, бил е водач в ранглистата в 361 седмици, но тенисът се нуждае от ново лице на върха. Новата генерация настъпва и мисля, че това е чудесно", коментира след двубоя Весели.

34-годишният белградчанин участва в първия си турнир за сезона, след като пропусна Откритото първенство на Австралия.

Сред две убедителни победи в Дубай той беше далеч от най-добрите си дни срещу Весели и допусна доста грешки. Чехът стартира с пробив, който съперникът му върна за 2:2, но Весели отново реализира брейк в седмия гейм и задържа предимството си до края на първия сет.

Във втората част левичарят отново проби за 4:3, а при 5:4 сервираше за победата, но не успя. В последвалия тайбрек все пак направи ключов мини пробив за 5:4, след което взе и двете си подавания, а с това и мача.