Европейските лидери договориха пакет от санкции срещу Русия в 5 ключови области - финансовия, енергийния и транспортния сектори, контрол върху износа, забрана за износ на финанси и визова политика.

Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след продължилия до ранните сутрешни часове днес извънреден Европейски съвет.

Този пакет от санкции е вторият, който ще бъде одобрен за тази седмица. Мерките срещу руския президент Владимир Путин обаче останаха за трети пакет, който трябва да бъде одобрен скоро.

„Путин избра да върне войната в Европа и в момента сме свидетели на пълномащабна интервенция в Украйна. Ние ще държим Кремъл отговорен за това“, каза тя.

И поясни, че с пакета от санкции се орязва достъпът на Русия до най-важните капиталови пазари:

„На прицел са 70 на сто от руския банков пазар, както и на ключови държавни фирми, включително в сферата на отбраната. Тези санкции ще увеличат разходите по заемите на Русия, ще повишат инфлацията и постепенно ще подкопаят руската индустриална база. На прицел е и руският елит, чиито депозити пречупваме, така че повече да не могат да крият парите си в данъчния европейски рай.“

• Забраната за износ ще удари петрола, като направи невъзможна модернизацията на рафинериите в Русия, които й донесоха приход от 24 милиарда евро през 2019 г.

• В санкциите влиза и забрана за износ от ЕС на всякакви самолети за руските авиолинии, както и части и оборудване за тях. Това ще удари по ключови сектори от икономиката и свързаността, тъй като три четвърти от руските самолети са построени в ЕС, САЩ и Канада.

Ограничава се достъпът до ключови технологии като полупроводници.

• Дипломатите и бизнесът вече няма да имат привилегирован достъп до ЕС.

„Светът се събужда в контекста на войната“, заяви френският президент Еманюел Макрон, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Той допълни, че санкциите са насочени и срещу Беларус, която е съучастник на руския режим.

Макрон увери, че Париж ще предостави на съюзниците си защита, която ще бъде и в рамките на НАТО.

„Франция ще продължи да играе изцяло ролята си на гарант за съюзниците от НАТО, като изпрати в Естония нов контингент, като ускори участието си в ер полисинга над небето на Балтика от март, и също така ще ускори разгръщането на войски в Румъния“, каза той.

И Макрон, и Фон дер Лайен изтъкнаха, че ЕС е останал единен в позицията си срещу действията на Кремъл, въпреки опитите му да внесе разделение. Френският президент съобщи, че е провел „бърз, прям и откровен разговор“ с руския си колега Владимир Путин по молба на украинския президент Володимир Зеленски, която е била Русия да спре военните действия. Резултат обаче не е имало.

Договореният тази нощ втори пакет от санкции бе незабавно изпратен до страните членки на ЕС. До 9 часа българско време днес те трябва да дадат своите коментари, ако имат такива. Два часа по-късно посланиците на 27-те държави трябва да се съберат за одобрение на пакета. Следобед той ще бъде одобрен от външните министри на извънредния и третия от началото на сезмицата Съвет „Външни работи“.

Първият пакет бе одобрен преди два дни. Той включва близо 400 души – депутати, хора от обкръжението на Путин начело с министъра на отбраната Сергей Шойгу, руски банки и компании.

На Европейския съвет снощи са били обсъдени и индивидуални санкции срещу Путин. Те обаче остават за трети пакет.

За одобряването на санкции е необходимо пълно единодушие сред 27-те страни членки. По тази причина някои от лидерите спориха дали Русия а бъде изключена от платежната система SWIFT. Тази мярка би нанесла сериозен удар по финансите й. Някои държави като Германия и Италия обаче са против, тъй като чрез SWIFT се извършва разплащането на доставките на газ от Русия.