Общинският съветник в Пловдив Владимир Славенски от "Демократична България" и Йоно Чепилски от организацията на ДСБ под тепетата днес по обед развяха украинското знаме пред паметника на Альоша.

"Нямаше охрана от полицията. Имаше граждани, които се разхождаха и ни окуражиха", разказа пред Клуб Z Славенски. Той разказа, че акцията им е знак на подкрепа за украинския народ и своеобразен призив да бъдат прекратени военните действия от агресора Русия.

 
Славенски заяви, че би поставил на обсъждане в общинския съвет въпроса за преместването на паметника на Альоша, тъй като за разлика от София, където поне има решение за местене на Паметника на съветската армия още в далечната 1993 г., в Пловдив тази тема не е била обсъждана. 
 
 

Паметникът на Съветската армия (известен с името Альоша) в Пловдив е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик в Пловдив.

Издигнат е през 1954 – 1957 г. от архитектите Борис Марков, Петър Цветков, Николай Марангозов, скулпторите Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов, Александър Занков и каменоделците Сашо Спасов, Вълчо Кадийски, Григор Михов. Прототип на статуята е руският войник Алексей Иванович Скурлатов.