Санкциите са предназначени да убедят Русия да спре конфликта възможно найбързо. Замразяването на активите на Централната банка на Русия е безпрецедентен ход на международната общност, тъй като тя ще има сериозни затруднения да харчи огромните си спестявания, от които се финансира тази война.

Това заяви пред бТВ днес министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

“Всички украински бежанци са добре дошли у нас. Изключително важно е България да ги подкрепи, предлагайки им настаняване, храна и лесен достъп до трудовия пазар”, добави той.

По думите му е много възможно в Украйна да избухне гражданска война.

„Следим къде са българите в Украйна и се опитваме не само да сме в контакт с тях, а да организираме и тяхното евакуиране. Искам да споделя почти героичната позиция на българския консулски персонал, който не се евакуира нито от Киев, нито от Одеса, за да са във връзка с българските общности там. Става въпрос за сравнително малък брой хора, които са се заявили да тръгват към България.

Опитваме се да организираме автобусен транспорт за тях, вече има три автобуса, които се движат към Варна. Вероятно в рамките на деня ще пристигнат и трите“, поясни министърът на иновациите.

Лорер допълни, че от двата автобуса, които са пристигнали вчера у нас от Украйна, не е имало хора, които да поискат закрила или убежище от държавата.

„Надяваме са да имаме коридор, за да можем да изведем и допълнителни автобуси, основно от Одеса, където боевете до момента са доста по-леки от Киев. Ние сме в постоянен контакт с правителството в Киев, те осигуряват и дипломатически ескорт за нашите автобуси. Надяваме се в понеделник – дори преди това ситуацията да позволи автобуси да тръгнат оттам“, заяви още той.